Frokost med historie, egg og bacon – se det live på nab.no!

Ta frokosten på Riksarkivet ved Sognsvann 1. februar, eller følg seminaret live på nab.no! FOTO: RIKSARKIVET

Tre av vårens foredrag på Riksarkivet streames live på nett. Ta turen opp i skogen ovenfor Sognsvann, eller se alt fra sofaen hjemme.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KRINGSJÅ: Riksarkivet inviterer jevnlig til foredrag og input i sine lokaler ved Sognsvann. Arrangementene er populære, blant annet har foredrags- og samtaleserien «I en sofa på arkivet» trukket fulle hus flere ganger.

Nå er vårprogrammet klart, og det med en twist: Tre av vårens foredrag streames live på nett.

– Vi ønsker at alle i hele Norge skal kunne få ta del i våre foredrag og arrangementer - om du bor i Alta eller Arendal. De som bor i Oslo ønsker vi velkommen til Sognsvann og Riksarkivet/Statsarkivet Oslo, sier seniorrådgiver Helen Nicholson.

Det er Riksarkivet som står for streamen, men du kan se den her på Nordre Aker Budstikke.

Egg og bacon

Først ut er er frokostpraten der tema er matrosen Trosners enestående dagbok fra 1710-1714. Nils Trosner var matros på flere skip i den dansk-norske fellesflåten under den store nordiske krig og har beskrevet og illustrert sine opplevelser fra sjølivet i detalj.

Det blir egg, bacon og kaffe i Riksarkivbygningen fra klokken 8.30. Foredraget, og streamen, starter klokken 9.00 i vinduet under:

(Saken fortsetter under videoen)

Om foredraget: Marinehistoriker Hans Christian Bjerg og kommandørkaptein Tor Jørgen Melien har i ti år jobbet med å gi ut Troners dagbok, og for første gang trykkes de bevarte sidene fra dagboken i sin helhet i et to binds bokverk.

Se bildet større

Tosners dagbok. FOTO: RIKSARKIVET

Tekstene er oversatt til moderne dansk og trykket ved siden av tegningene fra dagboken. Teksten har fortløpende forklarende og kommenterende noter på norsk, og en innledning som blant annet diskuterer et av de store mysteriene med denne boken: hvem var egentlig matros Trosner?

Trosners dagbok kom til Riksarkivet i 1883 og er i dag en del av Norges Dokumentarv. Boken står utstilt i Riksarkivbygningen og er også digitalisert. Les mer i Dokumentene forteller.

Foredraget, og sendingen, er ferdig klokken 10.

16. februar og 4. mai

Det neste arrangemnentet som streames er Afterski med Thor Gotaas 16. februar kl. 18.00. Han skal snakke om «Skienes betydning for Norge og nordmenn».

Om foredraget: Varm opp til VM i Lahti med foredrag om skihistorie! Folkeminnegransker og forfatter Thor Gotaas holder foredrag om skihistorie fra de eldste tider og fram til i dag. Linjene dras til 2017, han ser på historien lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

4. mai blir det foredrag om en unik fotosamling om Havnevesenet, kl. 18.00.

Om foredraget: Førstearkivar i Riksarkivet Kåre Olsen presenterer smakebiter fra Havnevesenets fotosamling som utgjør en del av arkivet etter Havnevesenet. Ved siden av bl.a. bygging av veier, jernbane og telegraflinjer inngår utbygging av havneanlegg fra midten av 1800-tallet i statens sterke satsing på å legge til rette for datidens modernisering av samfunnet. Fotosamlingen representerer et eksempel på hvordan offentlige etater tidlig tok i bruk fotografiteknikken i sin virksomhet. Foto ble brukt som ledd i etatens egen dokumentasjon for mange av anleggene Havnevesenet arbeidet med langs kysten. Nå i ettertid utgjør fotosamling en flott historisk dokumentasjon. Det ble gjerne engasjert profesjonelle fotografer og mange av bildene holder også høyt nivå rent estetisk.

Streamen til disse to arrangementene vil du finne her når det nærmer seg.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse