Glasskunstner Pål inviterer inn i glasshytta - han skal lage julenissen

Glasskunstner Pål Roland Janssen i glasshytta ved Akerselva. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– I år tenker jeg at vi skal lage en ekte liten fjøsnisse som kan vokte hus og hjem, en nisse som bærer godt bud inn i jula, sier glasskunstner Pål Roland Janssen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.12.2017 kl 08:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FOTO: PÅL ROLAND JANSSEN/JULENISSER

KJELSÅS: Fremover mot jul presenterer flere av Frysja-kunstnerne seg i Nordre Aker Budstikke, som de også gjorde i lokalavisa før jul i fjor.

Søndag 3.desember inviterer glasskunstner Pål Roland Janssen inn i glasshytta for en, ifølge pressemelding fra Frysja kunstnerne, intensiv og varm opplevelse. For glasskunstneren skal skulpturere julenissen anno 2017.

Fascinerende og brennhet materiale

– Glass er et fascinerende, brennhett materiale - som fanger oppmerksomheten til folk i alle aldre, i timevis. At noe som er så hardt, en gang har vært rødglødende og flytende er en nøtt å begripe - og gjør glasset desto mer magisk, videre fra pressemeldingen.

Glasshytta på Frysja har vært i drift fra 1978. Pål Roland Janssen kom til glasshytta i 2015. Han deler atelier med glasskunstner Karen Klim. Pål har spesialisert seg innen varmskulptur i glass.

Hva er glass?

– Glass er sand, soda og pottaske som smeltes sammen ved 1300°c. Det er varmere enn i en vulkan! For at glassmassen skal være uten luftbobler og andre urenheter, tar smelteprosessen drøye tolv timer. Deretter må glasset holdes flytende, dag og natt. Når glasset er smeltet og har fått riktig konsistens, kan jeg sette i gang med arbeidet, Roland Janssen.

Han forklarer videre at i varm tilstand er glass svært elastisk, og kan blant annet senkes i vann uten å sprekke. Glassblåsing krever timing, for å hele tiden å ha en glassmasse som er elastisk nok til å formes. Er det for varmt, mister glasset formen sin - blir glasset for kaldt, kan det sprekke.

– Når glasset er ferdig formet, er det fremdeles svært varmt. For å unngå at det sprekker, kjøler jeg glasset sakte ned i en avspenningsovn. Hvor lang tid avkjølingen tar, avhenger av hvor tykt gods det er i glasset. Bruksgjenstander som vinglass eller vannkarafler, tar rundt tolv timer å avspenne, legger han til.

En fjøsnisse

Roland Janssen har holdt en rekke utstillinger – samme helg som julemarkedet åpner han også utstilling på Nøstetangen glassmuseum.

– I år tenker jeg at vi skal lage en ekte liten fjøsnisse som kan vokte hus og hjem, en nisse som bærer godt bud inn i jula og holder tradisjoner ved hevd. Jeg regner med å være i gang med nissen fra klokken 13.00 og at jeg bruker drøye tre timer. Jeg lever dermed etter en god regel, det er lov å glede seg over arbeidet og prosessen - men først når objektet er ute av ovnen, kan det feires.

Julemarked

Denne helgen er det tradisjonelle julemarkedet til kunstnerne ved Frysja kunstnersenter, og da åpnes dørene. Det blir mulig å få både besøke Pål og de andre kunstnerne, og få et innblikk i arbeidene deres.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse