ANNONSE
Annonse

Grefsen ligger på Disen

Ærverdige Grefsen stasjon kan etter hvert bli flyttet nærmere Storo. Foto: Grace Brynn

Trodde du at Grefsen stasjon ligger på Grefsen? Da er du på jordet, for stasjonen er på Disen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

DISEN: Grefsen stasjon hører til Gjøvikbanen. Den ligger i Nordre Aker bydel, hvis du måler, ser du at avstanden til Oslo S er 6,6 km. Sinsenkrysset er like i nærheten. Men den ligger altså verken på Sinsen eller Grefsen. Rundt det ærverdige gamle stasjonsbygget heter det nemlig Disen.

Het Nordbanen

Egentlig var den planlagt å være utgangspunkt for en ringbane nord for Kristiania, men ringbanen var også bare planlagt. Den skulle også være utgangspunkt for Nordbanen.

Hva Nordbanen er? Det var faktisk det opprinnelige navnet på Gjøvikbanen, som ble åpnet fra Grefsen til Røykenvik i 1900, og fra Jaren til Gjøvik i 1902. Linjen er i dag den minst trafikkerte toglinjen i landet.

Grefsen stasjon er en av de få stasjonene som faktisk er betjent av en ordentlig togekspeditør! Med uniform og smil og alt. Billetter får du ikke her lenger, men gjerne en prat. Den gamle lokomotivstallen blir ikke lenger brukt til å sette lokomotiver i. Godshuset blir heller ikke brukt til ting som skal fraktes med toget. Svingskiven blir heller ikke brukt, men den er bevart

— som et klenodium fra jernbanens glansdager. Hvis du lurer på det, brukes en svingskive til å snu tog. Stasjonen ble åpnet i 1900.

Fra nordenden av stasjonen gikk det i gamle tider et sidespor til forskjellige fabrikker og industrier i Nydalen, som Christiania Spigerverk. Men fabrikkene er historie, og sporet er kortet av ved Storo, og en hel del godsspor er fjernet.

Trikken har også hus herLike ved den gamle stasjonen ligger en vognhall for blåtrikker. Bygget er fra 1966, og overtok etter vognhallen i Sporveisgata da den ble nedlagt. Grefsen stasjon er derfor både endestasjon og trikkeholdeplass. Både linje 13 og 17 går hit, hvis du vil ta en tur og se. Mellom trikkeholdeplassen og stasjonen ligger Ring 3, som knyttes til trikk og tog med en undergang.

Kan bli flyttet

Jernbaneverket har planer om å flytte Grefsen stasjon lenger nord, så den blir liggende ved Storo stasjon. Da blir det greiere å bytte mellom T-bane og tog. Om stasjonen får beholde det gode gamle navnet, er det ikke sagt noe om ennå. Men den heter jo Grefsen enda den vitterlig ligger på Disen?

Det ryktes at Sporveien/Ruter AS vil fjerne Grefsen stasjon som endestasjon for trikk 13 og 17. Da vil linje 13 stanse på Disen, og 17 vil kjøre videre i en ny trasé opp Sinsenveien og til Tonsenhagen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse