Han skrev en bok om trær

Her fra vakre Bergskogen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi har alle et forhold til skogen og trærne, ofte litt for overfladisk, mener Arnodd Håpnes, som beskriver trærne som noen fantastiske skapninger i sine uendelige former og farger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2017 kl 17:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS:For kort tid siden kom boka til Arnodd Håpnes ut: Trær i Norge, arter, kjennetegn, utbredelse.

Hvorfor han skrevet en bok om trær?

Han svarer med å vise til innledningen til boka.

– Trær er fantastiske skapninger i sine uendelige former og farger. De bryter opp monotone landskaper, de er majesteter, noen med med mange århundrers livserfaringer.

– De byr på mat, seng og hus for tusenvis av andre arter. De er skulpturer der du kan hvile blikket og la fantasien ta deg med inn i en annen verden. De er psykologer som hvisker beroligende til deg der du ligger i gresset under løvtaket!

Ramser Håpnes opp.

Se bildet større

Arnodd Håpnes med ny bok om norske trær. FOTO: PRIVAT

Manglet bok om norske trær

Som også har skrevet boka, fordi det ikke fantes noen en egen bok med bare norske trær.

– Og litt mer utfyllende om skogen, historien og mangfoldet. Målgruppen er egentlig vanlige folk, unge og voksne, der jeg har et ønske om at litt mer kunnskap skal gjøre neste skogtur enda litt mer spennende.

– De fleste av oss har et forhold til skog og trær, og mange bruker skogen nesten daglig til rekreasjon, skiturer eller til å lufte bikkja. Det er en lekeplass for barna, vi sanker sopp, bær, fisk og kjøtt her inne og det er vårt største og billigste helsestudio, sier Håpnes videre.

Skogsturen

Og peker på at det er mange som bare kjenner noen få av våre vanligste treslag, og at vi heller ikke kan så mye om dem.

– Skogturen blir så mye mer med litt mer kunnskap og jeg har beskrevet 38 treslag med artenes kjennetegn, utbredelse og levested. I tillegg har jeg krydret med en rekke små anekdoter knyttet trærne, hvordan de er brukt til redskaper, medisin, dyrefor, mat og mye mer.

Innvandringshistorie

Han forteller også i boka om trærnes innvandringshistorie etter siste istid, hvordan skogene våre er brukt og om skogens fantastiske biologiske mangfold. I tillegg tar han også med korte historier om viktige arter som ulike sopper, hakkespetter, barkbiller og snodige samliv mellom forskjellige arter i skogen.

– Vi har alle et forhold til skogen og trærne, ofte litt for overfladisk. Derfor ønsker jeg å pirre lesernes nysgjerrighet, inspirere til å lære litt mer om skogen og gi oss litt mer ærbødighet for trær og skog som leveområde, sier Håpnes som selv er biolog.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse