Har du ikke hørt om ghee?

Ghee, Ekte Vare forteller deg hvordan du lager Ghee. FOTO: EKTE VARE AS/TUVA DAMMANN

MATSPALTEN: Eller klarnet smør, smeltet usaltet smør uten melkeproteiner og perfekt til deg som ikke tåler melk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.02.2018 kl 09:27

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SAGENE: Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere egen matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås, er sammen med kona Sadie Lawler innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Hva er ghee og hva kan det brukes til? Ghee, eller klarnet smør, er smeltet usaltet smør uten melkeproteinene/kaseinet. Mange som ikke tåler melk kan derfor fint bruke ghee. Ettersom det kun er melkefettet som er igjen tåler ghee enda høyere temperaturer enn smør, og de fleste andre stekefett og oljer.

Intens fyldig smak

Ghee har en god, intens og fyldig smak og egner seg ikke bare til å steke med. Bruk ghee istedenfor høyt prosesserte planteoljer neste gang du lager majones, baker søtpotetfries, eller popper popkorn! Du vil ikke angre – jeg lover!

Se bildet større

Ghee, eller klarnet smør, er smeltet usaltet smør uten melkeproteinene/kaseinet. FOTO: EKTE VARE AS/TUVA DAMMANN

Hvordan lager man ghee?

Her er fremgangsmåten:

  • Du trenger 500g usaltet smør. Bruk aller helst økologisk smør fra kuer som kun har spist gress, og som har ett godt liv.
  • Ha smøret i en kasserolle og varm opp på den svakeste varmen. Dette kan ta litt tid, men ikke bli utålmodig! Neste skritt blir mye lettere om du lar smøret stå helt i ro på svakest mulig varme til alt er smeltet.
  • Når alt er flytende, skal du kunne se at smøret har skilt seg i to lag. Et hvitt lag som ligger på bunn og et gyllent fettlag på toppen. Dette er ghee.

Om du vil gjøre det enkelt heller du så bare forsiktig det gyllne laget over i et rent glass/liten bolle. Pass på at ikke noe av det hvite (proteinene) kommer med!

Holder i flere måneder

Om du vil være helt sikker, eller ikke tåler melkeprotein så godt, kan du bruke en osteklut/cheesecloth, eller et gasshåndkle oppi en sil når du heller det over.

Ghee holder seg i flere måneder på kjøkkenbenken, og enda lenger i kjøleskap. Når det blir avkjølt blir ghee hardt, men smelter fort når det blir varmet opp.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse