Her er kongens egentlige nei

Første side i protokollen fra statsråd på Trysil 10. april 1940, hvor kongen sier nei til Tysklands ultimatum om å utnevne Quisling til statsminister. Signert «Haakon». Bildet viser Jesper Christensen i rollen som Kong Haakon VII og Anders Baasmo Christensen som kronprins Olav. FOTO: AGNES BRUN, PARADOX FILM/RIKSARKIVET

Den kommende filmen «Kongens nei» handler om Kong Haakon VIIs nei til tyskernes krav om å utnevne Quisling til ny regjeringsleder. Originaldokumentet med kongens avslag kan du se i Riksarkivets resepsjon på Sogn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.09.2016 kl 11:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta «Kongens nei»

  • Hva: «Kongens nei», regissert av Erik Poppe og med manus av Harald Rosenløw Eeg og Jan Trygve Røyneland, har kinopremiere 23. september. Handlingen utspiller seg i de tre døgnene etter den tyske invasjonen i Norge 9. april 1940.
  • Hvem: I rollen som Kong Haakon finner vi Jesper Christensen. Anders Baasmo Christensen spiller Kronprins Olav, og Tuva Novotny Kronsprinsesse Märtha.
  • Hvor: Originaldokumentet av den kongelige resulosjonen, datert 10. april 1940, der Kong Haakon i Statsråd avslår Tysklands ultimatum om å innsette Quisling som statsminister, står utstilt på Riksarkivet, Sognsveien 221.

SOGN: Om kort tid er det premiere på den nye norske filmen «Kongens nei», som omhandler det tyske angrepet på Norge natten til 9. april 1940.

Her kan du se filmtraileren til «Kongens nei»:

Riksarkivet på Sogn forteller om hendelsen.

Quisling utnevnte seg selv

– Etter at regjeringen og kongen hadde forlatt Oslo, utnevnte Vidkun Quisling seg til leder for en ny regjering og erklærte i en radiotale at regjeringen Nygaardsvold hadde trått tilbake. Quisling som ledet det perifere partiet Nasjonal Samling, foretok slik et regulært statskupp.

Hitler stilte seg bak Quisling. Et møte kom i stand på Elverum ved 15-tida 10. april der både utenriksminister Halvdan Koht og Kongen møtte, med leder for den tyske legasjonen, Curt Bräuer. Kravet var ikke bare at nordmennene skulle overgi seg, men også at Kongen skulle utnevne en ny regjering under ledelse av Quisling.

Ville ikke bøye seg

Se bildet større

Jesper Christensen i rollen som kong Haakon, i «Kongens nei» som kommer på kino 23. september. FOTO: AGNES BRUN, PARADOX FILM

– Dette danner bakgrunnen for det statsråd, som etter Kongens ønske, ble holdt samme kveld i Nybergsund etter at Kongen hadde returnert dit. Ifølge referat fra daværende kirke- og undervisningsminister Nils Hjelmtveit understreket Kongen overfor regjeringen at han ikke kunne bøye seg for de tyske kravene, skriver Riksarkivet videre.

Og refererer Kong Haakon slik:

– Jeg kan ikke utnevne Quisling, som jeg vet ingen tillit har verken i vårt folk som helhet, eller i dets representasjon, Stortinget. Hvis regjeringen ville gå med på tyskernes krav – så er det ingen annen utvei for meg enn å abdisere.

Full støtte

Se bildet større

Protokollen fra statsråd 10. april 1940 på Trysil. «Statsrådet tilrådde Kongen å meddele avslag på det ultimatum som Tyskland (…) har stilt om å utnevne Major Quisling til Statsminister. Kongen bifalte Statsrådets tilråding», signert Haakon VII. FOTO: RIKSARKIVET

Kongens fikk full støtte av regjeringen. Kongens nei og regjeringens tilslutning ble utformet som en kongelig resolusjon og undertegnet av kongen og statsministeren på vanlig måte. Avslaget som ble meddelt Curt Bräuer innebar i realiteten en krigserklæring mot tyskerne.

Her kan du lese hele saken på Riksarkivets nettsider, hvor det også trekkes frem at gjennom å yte aktiv motstand mot de tyske kravene, virket kongehuset samlende på landet både under krigshandlingen og den etterfølgende okkupasjon. Det gjorde også sitt til at oppslutningen om det norske monarkiet ble så stor etter 1945.

Dokumentet med Kongens nei ble også viktig i rettssaken mot Quisling.

Ny film

Se bildet større

Anders Baasmo Christiansen som Kronprins Olav i «Kongens nei». FOTO: AGNES BRUN, PARADOX FILM

23. september har den nye, norske filmen «Kongens nei» premiere. Filmen, regissert av Erik Poppe, tar utgangspunkt i senkingen av Blücher, kongens flukt, og evakuering av regjering og Storting.

Filmens handling er omtalt som «...de tre mest dramatiske døgn i norsk historie.»

Kong Haakon spilles av dasnek Jesper Christensen, kronprins Olav spilles av Anders Baasmo og Erik Hivju spiller Oscarsborgs kommandant Birger Eriksen.

Her kan du se et videointervju med Jesper Christensen som spiller Kong Haakon:

LES FLERE HISTORISKE SAKER FRA RIKSARKIVET:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse