Herlig burleskt på Berg

Skuespillere, korister og dansere ga alt på scenen da Bergrevyen hadde premiere på tirsdag. Foto: Eddie Ingebrigtsen

Tirsdag hadde Bergrevyen «Carnevale – le Grand Cirque Burlesque» premiere. Aldri har så mye blod blitt spilt på en revyscene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.01.2009 kl 13:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ellevilt på Bergs «Carnevale». Foto: Eddie Ingebrigtsen

Se bildet større

taterkongen (Henrik Fagerberg), gjør ekte tatere av sine undersåtter (Koubang Enyam - foran). Foto: Eddie Ingebrigtsen

Se bildet større

Gale Garrk (karl Tjensvoll) skjærer i vei, mens offeret skriker og blodet spruter i taket. Foto: Eddie Ingebrigtsen

BERG: «Det før så glade lille sirkus med sin glade trupp har blitt forvandlet til en burlesque, ondskapsfull og grisk liten affære»

Rammen er satt allerede mens publikum står i kø utenfor den lille billettboden, som er drapert med blinkende lyspærer i grelle farger, i kulden på Berg. Med halm mellom føttene kan vi skimte teksten i vinduet:

«Advarsel: Barn uten oppsyn vil bli solgt til sirkuset».

Se Bergrevyen i bilder

Gjennomført

Triste klovneansikter viser vei mellom avkappede hoder som henger i ribbeveggen, og blodige lakener drapert på veggene. Inne i «sirkusteltet» er det sand på gulvet, og støvete på stolene.

Når den onde sirkusdirektør Ballé (i Lars Christian Volds skikkelse) i åpningssekvensen sparker seg vei mellom slappe sauer på scenen, og med oppsperrete øyne annonserer ut mot salen at:

– Du kommer ikke herfra!, er det klart at kvelden på Berg videregående skole kan bli mer skjebnesvanger enn antatt. Det er bare å spenne seg fast. De neste to timene blir nemlig en forrykende affære.

Makaber rolleliste Her er «muskelmannen» Plexico (Petter Lillehagen) som ikke skremmer seg selv engang når han ser i speilet, den skjeggete damemannen (eller er det mannedamen?) Herta (Henrik Fagerberg), stakkars Gale Garrk (Karl Tjensvoll), den strenge Horemamma Izelin (Christine Caspari) og hennes horeharem med vulgære utringninger, den vene og vakre feen Futura (Åshild Løberg), den maktgale heksen Mystique (Koubang Enyam), den lille vanskjøttete, naive jenta (Thea Sveva Faleide) som har en død rev som sin beste venn, den onde sirkusdirektør Ballé og hans sørgmodige, utstøtte sønn (Jonas Bjørge Schau) («– Som har mer hår på «fanten» enn på hodet»), og et klovneband sminket som om de kom rett fra en skrekkfilm.

Blod!

Berg serverer en original og kontroversiell revy.

Den stadig nedadgående stemningen som råder blant sirkusets besetning i første akt, er spekket med kuttete hovedpulsårer, forårsaket av energisk bruk av sag.

Gale Garrk klarer så menn å spikre seg i hånden og hodet før han får en sabel gjennom kroppen. Kaninen han trekker opp av hatten i et tryllenummer, er allerede halvveis oppspist av en rev.

På et tidspunkt «regner» det nærmest avkuttede hoder ned i «manesjen».

Den «lille jenta» og den «lille gutten» leker med tarmer og sklir frem og tilbake på scenen, rundt liket som ligger klar til partering.

Samtidig gnikker og gnir horene seg langs gitarer og saksofoner for å distrahere bandet.

På godt og vondt

«Artistene er slaver i eget helvete»

Sirkusbesetningen innser at livet deres ikke er det helt store, og retter sin vrede mot sirkusdirektørens maktvelde.

– Vårt liv, det er vårt sirkus! proklamerer de før andre akt markerer et vendepunkt i sirkuslivet, med «Sirkusdirektørens mareritt».

Truppen skrur tempoet opp noen hakk, med sykideliske innslag som rått og brutalt viser sosiale kontraster på sirkuset – og i livet for øvrig.

Se Bergrevyen i bilder

Energien på scenen er upåklagelig. Sirkustemaet er tatt helt ut, og den som tirsdag kunne forlate Bergsirkuset uten en vemmelig følelse i magen er det noe galt med. Eller som mannedamen Herta så fint beskriver det, når hun vokser leggene:

– Det gjør både godt og vondt på samme tid!

Berg harselerer i stor stil og lykkes med det.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse