ANNONSE
Annonse

Hestedebutanter og mye mer action i kirkeruinene

Fra venstre: Helle Haugsgjerd (Marit) på hesten Eline, Torgny Aanderaa (Sira-Lars) på Junto, Sveinung Oppegaard (Jon) på Adel og Brage Bang (Knut Rask) på Sokken.

Mens årets hovedrolleinnehavere aldri har sittet på hesteryggen før, forteller regissør Mads Henning Jørgensen hvorfor Maridalsspillet minner om en tv-serie. Og han varsler en «sesong tre».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2016 kl 16:26

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALEN: Det blir mer drivende dramatikk, mer romantikk, mer mellommenneskelig spenning, mer action og heftige kampsekvenser i årets Maridalsspill, som har premiere 16. august, skal vi tro regissør Mads Henning Jørgensen.

Mads Henning Jørgensen er regissør for Maridalsspillet. Her fra premieren i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

– Det blir en opplevelse for hele familier, sier regissøren.

– Ikke for skummelt, eller kjedelig, for de yngste?

– Overhodet ikke, sier Jørgensen, som under sin regi, presenterer et Maridalsspill som er mer karakterdrevet enn tidligere.

– Vi fokuserer på underholdningen. Her blir det spenning for alle aldere, sier regissøren, og lover spektakulære sverd- og nevekamper.

Ny historie, basert på Engelstad

Oslos eget historiske spel, Maridalsspillet ble første gang satt opp i 1974. Det handler om – og spilles midt i – middelalderens Maridal. I ruinene etter Margarethakirken, med fantastisk utsikt over Maridalsvannet.

Årets oppsetning, den andre på rad med Mads Henning Jørgensen i registolen, har fått navnet Maria Mortem («Marias død»), og bygger på persongalleriet fra Svartedauen, det andre stykket i triologien Tre Maridalsspill, skrevet av spelets «far» Carl Fredrik Engelstad.

Historien spinner rundt kjærligheten mellom Jon og Marit, og Kongens ubarmhjertige behandling av folket på landsbygda. I bakgrunnen surkler sykdom og død.

Oslojenta «Marit»

Helle Haugsgjerd spiller Marit. Har væt tilknyttet flere teatre, og tidligere bl.a. spilt i "Mammon", "Det tredje øyet", "Halvbroren" og "Det tredje tegnet".

I hovedrollen som Marit finner vi Helle Haugsgjerd, med erfaring fra teater som Oslo Nye, Den Nasjonale scene, Riksteatret, Teatret Vårt, Teater Innlandet og Brageteatret. Hun har også vært å se blant annet i Mammon og Det tredje øyet.

Helt fremmed med spel-sjangeren er hun imidlertid ikke. Sammen med en gjeng fra teaterskolen er Haugsgjerd også med i teaterkompaniet «Fjerdeklasses Produksjoner», som to ganger har satt opp «Nesoddspelet».

– Det har vært veldig moro, men er litt «tullespel». Derfor er det ekstra morsomt å få være med i et ordentlig spel med så lange tradisjoner som Maridalsspillet, sier hun.

Hestedebut

Nordre Aker Budstikke fikk en sniktitt på ridetreningen til hovedrolleinnehaverne Haugsgjerd, Sveinung Oppegaard (Jon), Brage Bang (Knut Rask) og Torgny Aanderaa (Sira Lars).

Sveinung Oppegaard spiller Jon, og har tidligere jobbet med NRK, Det Norske Teatret, Teatret Vårt i Molde og Norwegian Shakespeare Company.

For Haugsgjerd og Oppegaard er det mer enn replikkene som må læres før kalenderen sier 16. august.

– Ja, verken Sveinung eller jeg har sittet på en hesterygg før, ler Haugsgjerd.

– Men jeg synes det har gått bra. Det er gøy, men litt skummelt. Det var en veldig seier da jeg fikk til å trave alene første gang, sier hun, men tror ikke at rollen hennes byr på mye annen ridning enn å komme inn på hest – heldigvis.

– Brage, som spiller Knut Rask, skal ri litt mer, men han har litt erfaring fra før.

Lokalt frivilligkorps

Brage Bang spiller Knut Rask, og har tidligere jobbet med bl.a. Den Norske Opera og Ballett, Hordaland/Sogn og Fjordane Teater og The Norwegian Shakespeare Company.

Både hestene og ridetreneren til Maridalsspillet er fra Skjerven gård. Marte Bakke lar seg imponere over elevenes første forsøk på hesteryggen.

– Dette er veldig gøy å få være med på og bidra til. Det er vel fjerde året på rad hvor jeg er ridelærer. Nå har det jo blitt såpass mange ganger at jeg sier vel ja neste år også, hvis hestene her skal brukes, ler Marte, som med kyndig veiledning lærer bort til skuespillerne ute på jordet ved Skjerven gård.

– Jeg har store forventninger til Maridalsspillet, sier Haugsgjerd, som synes det er spennende å få jobbe med en oppsetning som involverer så mange lokale frivillige. I år skal det visst være ekstra mange involverte.

– Spelet står sterkt lokalt, og betyr mye for mange. Jeg føler ydmykhet og ære over å få være med i en lokal tradisjon som dette, sier hun.

Marte Bakke og hestene fra Skjerven gård. Her er ridetreneren sammen med Sveinung Oppegaard og Brage Bang.

Filmatiske fortellergrep

Fjorårets I Marias skygge, og årets Maria Mortem, er begge nyskrevet av Mads Henning Jørgensen. Han benytter seg av Engelstads originale persongalleri, men gjør helt egne historie- og fortellergrep. Som i fjor vil historien også i år hoppe i tid å sted.

LES ANMELDELSEN AV MARIDALSSPILLET 2015 I MARIAS SKYGGE HER!

Maridalsspillet spilles med kirkeruinene som kulisser. Her fra 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

– Det vil vi beholde. Fortellergrepet er actionpreget og skaper 'cliffhangere' mellom scenene. Det legger seg tett opp til dramaturgien i tv-serier, og publikum skal sitte på kanten av setet og vente på fortsettelsen, sier Jørgensen.

Dermed tar han Maridalsspillet vekk fra den tradisjonelle oppbygningen og måten å fortelle historien på i historiske spel.

– Det er en spennende måte å jobbe på, og det utfordrer aktørene. Scenografien, kirkeruinen, er vanskelig å flytte på, så det krever mer av skuespillerne, og musikken.

I fjor fortalte du at du var inspirert av serier som «Walking dead», «Game of Thrones» og «House of Cards». Hvorfor egner tv-seriens fortellergrep seg så godt til et spel?

– Det er helt elementært. Spelet inviterer til den type dramaturgi. Historien spenner vidt og bredt, med kontraster mellom fattig og rik, ung og gammel. Det ligger tett opp til dramturgien i seriene. Det skjerper virkeligheten.

Maridalsspillet og Margarethakirkeruinene. Her fra premiereforestillingen i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Jørgensen skryter av ensemblet som han mener har klart å skape gode karakterfigurer. I ekte såpeoperatstil har skurken Knut Rask blitt slemmere, og helten Jon snillere.

– Nå har du hatt regi på to Maridalsspill. Engelstads originalmanus er en triologi. Kan vi vente oss en tredje «sesong» fra deg?

– Nå kan jeg ikke avsløre for mye, men ja, det blir en «sesong 3». Og den blir minst like spennende, sier Jørgensen.

«Tempoet er høyt, men ikke heseblesende. Det store ensemblet – inkludert mange herlige barn og unge – har en flott innlevelse og tilstedværelse» skrev Nordre Aker Budstikke i sin anmeldelse av Maridalsspillet 2015. Les hele anmeldelsen her, samt se bilder fra fjorårets premiere her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse