Hjemmelaget frokostblanding, av grøtrester

FOTO: EKTE VARE

MATSPALTEN: Slik lager du sunn, knasende og supergod granola av havregrøtrestene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.02.2018 kl 09:22

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere en matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås og kona Sadie Lawler er innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Havregrøt til frokost er godt. Næringsrikt kan det også være, særlig om du husker på å syrne havren før du koker grøten.

Havre inneholder fytinsyre, som hemmer kroppens opptak av mineraler fra maten. I havregryn er det ikke liv i enzymet fytase, som skal hjelpe til med å bryte ned fytinsyre. Derfor er det også lurt å tilsette noen spiseskjeer med mel som er rikt på dette enzymet, for eksempel rug.

Se bildet større

FOTO: EKTE VARE

Ligge syrlig

Ved å la havregrynene ligge i syrlig miljø 8-24 timer, sammen med litt rug, brytes antinæringstoffer ned, så næringen blir lettere tilgjengelig og grøten blir lettere å fordøye. Du kan for eksempel bruke noen ss med eplesidereddik, sitron, kefir eller surdeigstarter.

Granola av restene

Men hva gjør du så med alle de næringsrike og gode restene du får i løpet av uka? Jo, du lager sunn, knasende og supergod granola.

Varm forsiktig opp rundt en liter grøtrester. Putt så oppi 60 gram smør, 4 ss søtning som for eksempel honning eller lønnesirup, en ts flytende vanilje eller vaniljepulver og en ts kanel. Bland alt godt sammen til smøret har smeltet og bre så grøtmassen tynt utover på en bakeplate med ubleket bakepapir.

Se bildet større

FOTO: EKTE VARE

Tørkes

Tørk grøten i ovnen på 50-60 grader i rundt 12 timer, eller til massen har blitt tørr og sprø. La det avkjøles helt før du bryter det opp i passende biter. Bland gjerne inn litt ferdig bløtlagte og tørkede nøtter som mandler og valnøtter, og litt tørket frukt. Oppbevares på tette glass og nytes aller best med hjemmelaget kefir, eller med fyldig og næringsrik yoghurt.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse