Hjertevarm fotoutstilling

Linda Schade er godt fornøyd med resultatet som nå henger i Trikkehallen. Foto: Elisabeth Wang

Fotograf Linda Schade (35) ville dokumentere dagliglivet til gutta i omsorgsboligen i Kjelsåsveien 116. Nå stilles fotografiene ut i Trikkehallen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2007 kl 09:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Et av bildene undertegnet fotograf Linda Schade.

Se bildet større

Linda Schade er godt fornøyd med resultatet som nå henger i Trikkehallen. Foto: Elisabeth Wang

Kjelsås: - Fotografiene ble til på basis av at omsorgsboligen fylte 15 år og at de ønsket noen bilder som kunne henge der nede. I forbindelse med en annen fotojobb jeg skulle gjøre hos naboen til denne omsorgsboligen kom jeg plutselig på en litt annen vinkel. Denne damen hadde nemlig bodd der i fem år uten å ha anelse om at denne omsorgsboligen var nærmeste nabo. Da skjønte jeg at noe måtte gjøres. Jeg måtte rett og slett forsøke å vise hvor fint disse gutta faktisk har det, forteller Schade.

Inn i dagliglivet

Før jul i 2006 gikk hun igang med prosjektet som både fikk støtte av Fritt Ord og bydel Nordre Aker. Nøkkelen ble i tillegg at Schade selv hadde jobbet i omsorgsboligen i helgene og at hun på den måten kjente sine fotoobjekter.

- Det er klart det gav meg et annet innpass enn om jeg hadde kommet inn som en fremmed. Men det vanskelige var at nå visste jeg hva jeg ville ha og hvis det ikke satt helt ble jeg liksom ikke fornøyd, smiler hun.

I Trikkehallen henger 21 bilder fra daglige situasjoner i omsorgsboligen. En kar som nyter musikk i gruppa han er med i, en annen som viser stolt frem en konsertbillett til favorittbandet samt setter på en plate med god musikk. Linda Schade understeker at alle gutta var svært tålmodige og at hun beundrer dem.

- De tør å være den de er og gir av seg selv hele tiden. Derfor er det også viktig at de får en stabilitet i hverdagen med tanke på de som jobber der. Før jeg gikk inn i dette prosjektet var jeg klar over at Nordre Aker faktisk har flest omsorgsboliger i hele Oslo. Med tanke på det er det kanskje enda viktigere å dokumentere det daglige livet til disse menneskene og stille det ut i nærmiljøet, sier hun.

Fest

Onsdag i forrige uke var det både vernissage og fest for gutta og deres familier og venner inne på Trikkehallen. Og Linda Schade ble både rørt og glad for alle de positive tilbakemeldingene.

- Jeg hadde jo fått diverse godkjenninger på forhånd, men ingen av gutta hadde sett det endelige utvalget med bilder. Det var gøy å se hvordan de reagerte på det de så på veggene og en av dem har allerede bestilt et eget eksemplar til å henge på veggen hjemme, smiler hun.

Utstillingen henger ut måneden.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse