Hovedstaden i bilder

Jon Gunnar Arntzen og Stig-Audun Hansen Foto: André Jerman

På 60, 70 - og 80-tallet skjedde det mye i hovedstaden. Nå lanseres boken Oslo fra 1960 - 1980.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2008 kl 14:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Det er lokalhistorikeren Jon Gunnar Arntzen og fotografen Stig-Audun Hansen som står bak boken som tar for seg utviklingen i hovedstaden på de tre tiårene.

– Vi har tatt for oss hele Oslo. Vi har delt inn i flere kategorier som vi har valgt å fordype oss i. Det er artig for de som vokste opp i Oslo å se hvordan det så ut den gang i forhold til nå. Mange vil få seg en vekker, sier Jon Gunnar Arntzen.

Gjennom ca. 400 fotografier gir boka et tidsbilde av Oslo i perioden 1960-1980.

Fotografiene formidler hva som opptok oslobefolkningen i form av tidsstrømninger og ulike hendelser. Utdanningsrevolusjon, kvinnefrigjøring, Vietnamkrigen, narkotikamisbruk, økende bilisme, miljøspørsmål og sanering av sentrale bystrøk er blant temaene.

Rolling Stones

En av historiene de trekker frem er da Rolling Stones var på besøk i Oslo. Stig-Audun Hansen var selv til stede på flyplassen da gruppen ankom hovedstaden.

– I biografien til Bill Wyman skriver han at det var fullstendig kaos på Fornebu når de ankom Norge på 60-tallet. Han skrev at de måtte bruke vannkanoner for å då vekk all fansen. I boken ser du sannheten. Der står den norske fansen pent og pyntelig på en rekke. Det var med andre ord ikke fullstendig kaos, ler Stig-Audun Hansen.

Spennende i 60-årene

Forfatterne sier at det er flest bilder fra 60-årene i boken. Dette skyldes flere faktorer.

– 60-årene er et mer begivenhetsrikt tiår enn de andre både politisk, kulturelt og sosialt. Så leserne kan glede seg over mange flotte bilder, avslutter de to forfatterne.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse