Hun maler Gleden

Jeg er så glad for å få slippe til! Takk til galleriet, smiler Brita. Foto: Grace Brynn

Brita Dagestad er en geysir av kreativitet og livsglede. Det speiles i bildene hun maler. 30. august – 14. september har hun utstilling!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2008 kl 10:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

DISEN: Kan et stilleben være lykkelig? Hvis Brita har malt det, så ja.

Helt egen stil

Hun leker med farger og form. Noen bilder nesten eksploderer av livsglede. Andre viser en lyrisk varhet, med stemninger så skjøre som spindelvev. Poesi uttrykt med farger! Bildespråket hennes sier mer enn mange lyrikksamlinger. Stemninger som er vanskelige å uttrykke i ord.

Iblant får bildene en til å tenke på Raoul Dufy, eller Joan Miro. Stilen likner ikke, de var henholdsvis fauvist og surrealist. Men Miro ble kalt "gledens maler", Brita må kalles Gledens og Skjønnhetens maler – i en stil som er helt hennes egen. Lyse strøk gjort i raskt tempo, klare konturer... kystmotiver, landskaper, utrolig fine stilleben. Det er som om motivene hennes skinner innenfra.

– Jeg har alltid malt med det utstyret som var tilgjengelig, forteller Brita.

– På skolen, for eksempel. Jeg har alltid likt å uttrykke meg gjennom farger – en slags trang som alltid har vært der. Da jeg ble hjemmeværende med nummer tre, gjorde jeg alvor av det og kjøpte lerreter og akryl. Jeg benyttet daglig de mulighetene jeg hadde ved siden av jobben. Jeg har holdt på med noe som hadde med maling å gjøre hver dag, om det så bare var innramming. Jeg gikk ett år på Oslo Tegne- og maleskole som fulltidselev. Det ga et veldig løft! Det ga bedre kunnskaper om teknikker, inspirasjon og en følelse av fellesskap. Det har nok gitt utvikling å få så mye trening. Jeg vet bedre når det funker og når det ikke gjør det. Jeg er blitt sikrere på hva jeg vil uttrykke.

Og det er?

– Det er glede.

Brita nikker ettertenksomt.

– De tidlige bildene er mest ekspressive og kraftfulle. Nå har jeg roet ned litt, det er ikke så mange elementer, man får mer følelsen av stillhet. Det vises særlig i den ene serien jeg har på utstillingen. Jeg maler ikke naturalistisk, alt er en fri fortolkning.

Sterkt engasjert i nærmiljøet

Brita er også engasjert i Disen gård, der hun er bestyrer.

– Jeg har innredet litt, sier hun beskjedent.

– Jeg legger vekt på ikke å endre miljøet, men gjøre det tidsriktig, Derfor har jeg brukt mange ting, fra loppis og bruktmarkeder.

Det er blitt veldig trivelig!

– Gården er liksom det store maleriet mitt. Jeg vil at folk som bruker stedet, skal hygge seg ordentlig. Hensikten er at det brukes mye av mange. Hver siste helg i august har vi fest. Alle er velkomne! Stedet betyr noe for nærmiljøet her. Jeg er kjempeheldig som får holde på med det! Har folk store eller små anledninger som skal feires, kan de leie lokaler her. Slik skaffer vi penger til å holde dette vakre historiske huset ved like.

Erfaren utstiller

Brita har deltatt på Østlandsutstillingen fem ganger – en regional utstilling som viser norsk samtidskunst. Bildene velges av en fagjury. Brita har også hatt flere separatutstillinger i mindre gallerier, som Galleri Av og Til i Oslo, Skipperhuset i Brevik, Storebrand kunstforening etc. Nå er hun er invitert av Årvoll Lions til å være Årets Kunstner!

– De holder store utstillinger på skoler, denne arrangeres på Årvoll skole 18.-19. oktober, sier Brita. – Spennende!

Kunst som beveger– Noen definerer kunst på denne måten; "Hvis det appellerer til følelsene, er det kunst." Dra og se utstillingen Den gjør garantert noe med deg. Beveger og gleder deg. Bildene er en hyllest til Livet, til det å være til. En fargesang til Skjønnheten. Unn deg å se! Det er ikke lenger dit enn en passelig søndagstur: Galleri Hadeland ligger like ved Ekholt kirke. Åpningstid er lørdag 13-15 og søndag 12-16.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse