ANNONSE
Annonse

Hva er så skummelt med fredag den 13.?

13 til bords. Et dårlig tegn, både i kristendommen og norrøn mytologi. Her Leonardo da Vincis maleri Den siste nattverd (1495-1498).

Det kan være flere forklaringer på hvorfor fredag den 13. skal være en ulykkesdag. Hva med onde Loke, som ikke var invitert, men likevel dukker opp på festen i Valhall, og vips var de 13 til bords! Eller at rødt hår bringer ulykke på en fredag?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.07.2018 kl 13:47

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Blant annet har Forskning.no omtalt dette i en sak for flere år tilbake. Der står det følgende om tallet 13, som ulykkestall:

«Denne overbevisningen går igjen i den norrøne mytologien. 13 som ulykkestall kan visstnok spores til historien om Balders død, og den myten går som følger: Det er fest i Valhall, og 12 guder er invitert. Loke, som egentlig ikke er en gud, men av jotunslekt, er ikke blant disse. Han kræsjer imidlertid festen, ond som han er, og vips er de 13 i Valhall. Loke lurer så den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode med et spyd av misteltein».

Etter dette var det aldri bra å være 13 til bords i norrøn mytologi.

«Loke håner Brage» (1908), makeri av W. G. Collingwood.

Kristen tro

I tillegg var det 13 til bords under Jesu siste måltid:

«Visstnok var Judas Iskariot, som senere forrådte Jesus for skarve 40 sølvpenger, den 13. til bords. Han hadde i tillegg rødt hår, som også var forbundet med ulykke. Leonardo da Vincis berømte maleri av denne hendelsen er i tillegg gjengitt med et veltet saltkar, noe som var veldig ulykkesbringende,» står det videre i saken.

Og at Jesus ble korsfestet på en fredag, ble linket opp til tallet 13.

Mye dårlig skjedde på en fredag

Videre står det også i saken fra Forskning.no at det skal ha vært på en fredag at Eva fikk Adam til å spise det forbudte eplet fra kunnskapens tre. Og vips var de første menneskene kastet ut av paradis, og etterfølgerne deres var på kant med Gud.

I tillegg kom Syndefloden og ødeleggelsen av Salomos tempel skjedde på fredager. I tillegg skal Gud ha stoppet byggingen av tårnet i Babel på denne dagen.

«Men også den norrøne mytologien har fredag som en spesiell dag,» skriver Forskning.no også.

Heksetreff på fredager

Om fredager sier også en myte at heksene i nord pleide å samles på en kirkegård under månen, nettopp på fredager.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse