ANNONSE
Annonse

Psykologen har skrevet bok:

– Hvordan vet man om behandlingen barna får, er den riktige?

Spør forfatterdebutant og psykolog Lene Lund, også tidligere leder for BUP Oslo Nord, med ansvar for psykisk helsevern for barn og ungdom i bydelene Nordre Aker, Sagene og Bjerke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.06.2018 kl 13:29

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

BREKKE: – Boka ble til etter at jeg på en tur med hunden, i 2012, smalt bakhodet i isen, rett før Brekkekrysset i Maridalsveien. Jeg ble sykemeldt fra jobben som leder for BUP Oslo Nord, Oslo Universitetssykehus HF, og med ansvar for psykisk helsevern for barn og ungdom i bydelene Nordre Aker, Sagene og Bjerke.

– For at jeg skulle holde detaljene fra jobben friskt i minne begynte jeg å skrive. Hele manus er blitt til liggende på sofaen, innimellom all hvile og opptrening. Grunnet senskader etter hjernerystelsen er jeg fortsatt ute av drift, forteller Lene Lund.

Tjenester og pasientrettigheter

Hun er selv psykolog.

– Opprinnelig er jeg barnepsykolog og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. Jeg brenner for å formidle informasjon, og bidra til å åpne opp om blant annet psykisk helse for ungdom. I og med at de offentlige poliklinikkene i utgangspunktet skal bistå de aller dårligste er det ikke uvanlig at barn, ungdom og voksne må oppsøke privatpraktiserende psykologer eller psykiatere. Jeg er derfor spesielt opptatt av likeverdige tjenester og bevissthet rundt pasientrettighetene, sier forfatterdebutanten.

Romanen: Psykologen som stjal, handler kort fortalt om en 18-åring som er selvskader, og som skal få behandling ved en lokal poliklinikk. Tittelen henspeiler på psykologen som også stjeler tanker og følelser fra pasientene. Vi er innom temaer som pakkeløp, byråkrati, og selvopptatte fagfolk, for å nevne noe.

Ullevål DPS

– Handlingen er lagt til en fiktiv poliklinikk kalt Ullevål DPS. Jeg håper at boka kan reise debatt. De aller fleste privatpraktiserende psykologer og psykiatere er definitivt dyktige og er opptatt av å gi god hjelp, men hvordan vet man om behandlingen som gis er den riktige, og passer for akkurat mitt barns utfordringer? Min erfaring er at ikke alle fagfolk er opptatt av kommunikasjon rundt hvorfor man gjør det man gjør i behandlingsrommet. Det er også varierende hvorvidt privatpraktiserende utreder og kartlegger i forkant av behandling.

Hvem behandler, hvordan?

Hun vil vekke foreldrene, foreldrene og de unge må stille større krav til hvem som behandler barna og de unge, og krav til hvordan behandling de skal få.

– Jeg håper å kunne bidra til å vekke foreldre - foreldre bør vise interesse på barnas premisser, og ungdom må stille flere krav. Jeg er opptatt av at man uansett alder og tilstand i størst mulig grad bør ha eierskap til egen psykisk helse. Da er det også lettere og ta del i hjelpen, uansett type krise. I boka har jeg satt på spissen hvor galt det kan gå, dersom teoriene blir viktigere enn pasienten. Noe er feil om det er pasienten som skal passe inn i psykologens faglige univers, og ikke omvendt.

Bok nummer to

Hun kan også avsløre at hun allerede er igang med roman nummer to - der skal innsiden av BUP bli belyst.

Boka kom ut i begynnelsen av juni, og er kortreist - Brekkehagen kiosk tatt den inn for videresalg.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse