ANNONSE
Annonse

– Hyggeligste gate i Oslo!

En trivelig og rolig vei med fine hager, ifølge maleren Dag Hol. Her ved Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nils Lauritssøns "erobring" av det gamle Aker fikk en brå slutt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2008 kl 11:04

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Ullevål/Berg: Nils Lauritssøns vei går fra Damplassen i Ullevål Hageby, til Tåsenveien. Veien er oppkalt etter Nils Lauritssøn, som var borgermester i Christiania i 1660-årene. I følge forfatterne av jubileumsboka "Ullevål Hageby gjennom 90 år", giftet Lauritssøn seg til masse penger og et herskapelig steinhus, nemlig "garnisonsykehuset", byens eldste hus i krysset Rådhusgata/Øvre Slottsgate.

At veien – som ble navgitt av bystyret i 1918 – med den gamle borgermesterens navn er å finne i dette området er ikke tilfeldig. Lauritssøn var nemlig en stor oppkjøper av krongods over hele landet, og særlig i det gamle Aker. Av gårder i hans eie, var blant andre Ullevål, Sogn, Blindern, Skar, Ullern og Skøyen.

Desverre for Nils Lauritssøn, tok gleden over den nyvunne rikdommen raskt slutt. Han døde nemlig allerede i 1665, og like etter fulgte kona ham. Da de to var uten arvinger, ble det store Aker gods oppløst.

I dag er Nils Lauritssøns vei et trivelig sted å holde til.

– Ja, det er den hyggeligste gaten i Oslo. Og det er ikke for mange mennesker her, forteller maleren Dag Hol, som har holdt til i Nils Lauritssøns vei, litt til og fra, siden 1987. Han har nylig flyttet atelieret sitt fra sentrum og inn i den nybarokke villaen.

– Jeg har holdt utstillinger her tidligere, men har ikke planlagt noe med det første, sier Hol.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse