– Hyggeligste gate i Oslo!

– Hyggeligste gate i Oslo!

En trivelig og rolig vei med fine hager, ifølge maleren Dag Hol. Her ved Damplassen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nils Lauritssøns "erobring" av det gamle Aker fikk en brå slutt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2008 kl 11:04

Ullevål/Berg: Nils Lauritssøns vei går fra Damplassen i Ullevål Hageby, til Tåsenveien. Veien er oppkalt etter Nils Lauritssøn, som var borgermester i Christiania i 1660-årene. I følge forfatterne av jubileumsboka "Ullevål Hageby gjennom 90 år", giftet Lauritssøn seg til masse penger og et herskapelig steinhus, nemlig "garnisonsykehuset", byens eldste hus i krysset Rådhusgata/Øvre Slottsgate.

At veien – som ble navgitt av bystyret i 1918 – med den gamle borgermesterens navn er å finne i dette området er ikke tilfeldig. Lauritssøn var nemlig en stor oppkjøper av krongods over hele landet, og særlig i det gamle Aker. Av gårder i hans eie, var blant andre Ullevål, Sogn, Blindern, Skar, Ullern og Skøyen.

Desverre for Nils Lauritssøn, tok gleden over den nyvunne rikdommen raskt slutt. Han døde nemlig allerede i 1665, og like etter fulgte kona ham. Da de to var uten arvinger, ble det store Aker gods oppløst.

I dag er Nils Lauritssøns vei et trivelig sted å holde til.

– Ja, det er den hyggeligste gaten i Oslo. Og det er ikke for mange mennesker her, forteller maleren Dag Hol, som har holdt til i Nils Lauritssøns vei, litt til og fra, siden 1987. Han har nylig flyttet atelieret sitt fra sentrum og inn i den nybarokke villaen.

– Jeg har holdt utstillinger her tidligere, men har ikke planlagt noe med det første, sier Hol.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!