ANNONSE
Annonse

Hytta ligger rett ved skiløypa

Kanskje blir det flere i beverhytta etterhvert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.03.2018 kl 15:20

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALEN: Nordre Aker Budstikke har også tidligere vist bilder av beveren ved Dausjøen, og muligens er det samme beveren som Knut-Jørgen Moen nå har foreviget sist helg i samme område.

– Beveren bor i hytta rundt 60 meter lenger oppover elva, og den får kanskje unger nå i slutten av mai, tror Knut-Jørgen, som er en ivrig naturfotograf.

Solte seg

Han fortsetter:

– Den har ikke så mange åpninger i isen nå, og det virker som dette hullet på bildet er eneste vei ut. Den kan selvfølgelig komme direkte ut av hytta si også. Jeg så den på fredag da den satt og solte seg utenfor hullet sitt, forteller han videre.

Og at han kom helt innpå fire - fem meter fra beveren.

Ved skiløypa

– Den ser ikke spesielt godt og kanskje var det derfor jeg fikk gleden av å betrakte den i noen minutter. Så ruslet den sakte mot hullet sitt med en pinne i munnen. Gled ned i hullet og forsvant. Skiløypa går ikke langt unna, legger Knut-Jørgen til.

Så kanskje du også er heldig og får et glimt at beveren ved Dausjøen.

Gnager kjapt over 20 centimeter

Wikipedia forteller videre om beveren:

– Europeisk bever er kan ha kroppslengde inntil 90 cm og halelengde inntil 30 cm. Vekta er vanligvis 15-20 kg, sjeldnere 30-40 kg. Frambeina er korte med kraftige klør, mens bakføttene har svømmehud. Kroppen virker kraftig og massiv.

I tillegg til at beveren lever utelukkende i tilknytning til ferskvann, både i elver og sjøer av vidt forskjellig størrelse. Beveren er mest aktiv om natten, men kan også sees om dagen. De korte beina gjør at den ikke er spesielt rask på land, men den er en svært dyktig svømmer og den kan oppholde seg under vann i opptil 15 minutter.

Maten er forskjellige vannplanter og trær.

– Den foretrekker bark og unge grener av vier, selje og osp, men spiser også bjørk, rogn og hassel. For å skaffe seg føde feller beveren trær med sine sterke gnagertenner. Den sitter da på bakbeina mens den støtter seg på halen. På et kvarter klarer en bever å felle et tre med diameter på 15–20 cm. Den hamstrer mat til vinteren på bunnen av vannet, gjerne nær hytta, står det også på wikipedia.no.

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse