I en sofa på arkivet

Davy Wathne i godt humør mens han strekker seg etter Cola-flasken. «Hva er fotball?» var tema da Wathne, professor Matti Goksøyr fra Norges idrettshøgskole (i midten) og sosiolog Arve Hjeltseth fra NTNU gjestet Riksarkivet våren 2014. FOTO: RIKSARKIVET

Tirsdag starter vårens «sofarunde» hos Riksarkivet ved Sognsvann. Fram til mai skal strikking, kongelige arkiver og frigjøringen i 1945 diskuteres i et historisk perspektiv, av blant andre Tor Bomann-Larsen, Eva Bratholm og Hans Fredrik Dahl.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2015 kl 21:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fullt hus i salen da historikerne Øystein Sørensen (til venstre), Ola Teige og Guri Hjeltnes diskuterte Norge og første verdenskrig under «I en sofa på arkivet» i november 2014. FOTO: RIKSARKIVET

Se bildet større

19. november 2013: «@ChrFrederik – hvem tror dere at jeg er?». Karsten Alnæs og Bård Frydenlund i samtale med Eli Fure. FOTO: RIKSARKIVET

SOGNSVANN: 10. februar inviterer Riksarkivet til årets første «I en sofa på arkivet». Kveldens tema blir historiefaget og dets utvikling.

Utover våren kommer det også diskusjoner om strikking, kongelige arkiver og frigjøringen i 1945.

I fjellet under Riksarkivbygningen ved Sognsvann ligger det lagret 150 kilometer med arkiver som dokumenterer men­neskers liv fra 800-tallet til i dag. Det gjør Riksarkivet til en naturlig møteplass og arena for historieinteresserte, og våren 2015 blir det fire kvelder med «I en sofa på arkivet».

– Disse populære gratisarrangementene med samtaler om fortiden, går nå inn i sitt fjerde år. Opp til 200 mennesker finner veien opp i skogkanten for å høre historikere, forfattere og kulturpersonligheter snakke om ulike spørsmål knyttet til historie og historieskrivning, sier kommunokasjonsrådgiver Helen F. Nicholson ved Riksarkivet.

Hele vårprogrammet

Tirsdag 10. februar kl. 18.00: HISTORIEFAG I ENDRING?

I første halvdel av 1800-tallet ble historiefaget profesjonalisert. Æren for dette har den tyske historikeren Leopold von Ranke fått; historien skulle skrives ut fra et kritisk blikk på skriftlige kilder. Hvor mye har historiefaget utviklet seg siden Rankes dager? «Svært lite,» hevder Erling Sandmo. Så spørs det om Eirinn Larsen er enig.

 • Erling Sandmo, professor i historie ved Universitetet i Oslo.
 • Eirinn Larsen, historiker og forsker ved BI.
 • Mona Ringvej, historiker og skribent (leder samtalen).

Tirsdag 10. mars kl. 18.00: TO RETTE OG ÉN VRANG

Strikkebølgen skyller inn over landet. Folk tar frem strikketøyet nær sagt over alt, de blogger om det og utveksler strikketips på tvers av kontinenter. Men hvor mye vet vi egentlig om vår egen strikkehistorie? Norsk tekstil- og kleshistorie står i fokus denne kvelden.

 • Ingun Grimstad Klepp, etnolog ved Statens institutt for forbruksforskning.
 • Anne Britt Ylvisåker, førstekonservator ved Kunstmuseene i Bergen.
 • Kristian Elster, journalist i NRK og ivrig strikker (leder samtalen).

Tirsdag 14. april kl. 18.00: JAKTEN PÅ KONGELIGE ARKIVER

Biografer må ofte søke høyt og lavt for å finne stoff om sine hovedpersoner, og gjerne i arkiver som er i privat eie. Tor Bomann-Larsen er nå i avslutningsfasen av arbeidet med sjuende bind i biografien om Haakon VII og dronning Maud, og han deler sine erfaringer fra jakten på kongelige arkiver i inn- og utland.

 • Tor Bomann-Larsen, forfatter og tegner.
 • Eva Bratholm, tidligere journalist i NRK og Dagbladet (leder samtalen).

Tirsdag 5. mai kl. 18.00: FREDSDAGEN 8. MAI 1945

Dette var dagen da hele landet var farget i rødt, hvitt og blått. Men alle var ikke seierherrer denne forventningsfulle frihetsdagen. Hvordan gikk det med ”taperne” midt oppe i fredsrusen? Kveldens samtale blir et kritisk blikk på frigjøringen for 70 år siden.

 • Egil Ulateig, journalist og forfatter.
 • Hans Fredrik Dahl, professor emeritus i historie.
 • Ulf Andenæs, tidligere journalist, bl.a. i Aftenposten (leder samtalen).

Alle arrangementene er gratis.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse