I ett med naturen

 

Ellen Karin Mæhlum fra Kjelsås ønsker at folk se det som ikke er synlig for det blotte øye. Hun stiller for øyeblikket ut på Galleri Norske Grafikere.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ellen Karin Mælum synes det er spennende med naturens overraskelser.

Kjelsås: - Utstillingen tar utgangspunkt i geologiske former og monsterdannelser på makro- og mikronivå. Og bildematerialet, det har så langt vært tilknyttet bestemte geografiske områder på Spitsbergen i forbindelse med forskningsekspedisjonen AMASA (Arctic Analog Svalbard Epedition), forteller Mæhlum mens hun tar det siste trykket ut av pressen.

Invitert

Vi treffes i grafikkverkstedet på Trikkehallen, der ulikt materiale samles for så å gradvis omdannes til spennende trykk eller "geotrykk" som navnet på utstillingen tilsier.

- De fem siste årene har jeg hatt flere studieopphold på Svalbard, blant annet på Kunstnerhytta i forskningsbasen Ny Ålesund. Det var også en av grunnene til at akkurat jeg ble invitert med som kunstner på ekspedisjonen AMASE, opplyser hun.

Hun er glad i røffe overflater og sterke former. Størrelsene hun tar utgangspunkt i varierer fra makro- til mikronivå.

- Det er nettopp dette jeg synes er så spennende. At et flyfoto gjort lite gjerne kan minne om en struktur gjennom et mikroskop, eller omvendt, smiler hun.

Tålmodighetsprøven

På Svalbard fulgte Mæhlum vekselsvis biologer og geologer i deres feltarbeid. Hun observerte, lagde skisser og fotograferte samt benyttet seg ofte av et digitalt mikroskop. Målet var å synliggjøre noe som ikke var mulig å se for det blotte øye.

- Dette er linjer i granatkrystall, er det ikke rart? Slik ser det altså ut i denne størrelsen, sier hun og holder to nesten identiske sort/hvitt trykk opp mot lyset.

Men tid må hun ha nok av, for ikke å snakke om tålmodighet. Mæhlums største verk på utstillingen "Krystall 6212" har målene 118x374 cm.

- Det er klart det er en tidkrevende prosess for å få det akkurat slik jeg vil ha det, men det såpass spennende at jeg holder ut. Noe av det som gjør dette arbeidet så givende er jo nettopp å se ting på ulike måter og da må man naturlig nok sette av tid. Men det er helt klart vanskelig å sette en pris på arbeidet når det ferdigstilles, sier hun.

11 store og 11 små geotrykk har fått plass på utstillingen som viser en tydelig både lekende og utforskende kunstner. Eksperimentering med nye teknikker har alltid vært viktig for Mæhlum.

- På denne utstillingen håper jeg folk får et godt inntrykk av det jeg har gjort den siste tiden og hvilke arbeidsmetoder jeg har valgt. Akkurat nå er jeg jo mest spent på om alt kommer på plass til rett tid, sier hun og retter litt på den viltre sveisen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse