Vant talerkonkurranse: I Martin Luther Kings fotspor

 

45 år etter den berømte «I have a dream» -talen gikk Line Jackson Ræstad (24) fra Nydalen til topps i en talekonkurranse, med samme tema.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.10.2008 kl 13:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Line Jackson Ræstad i aksjon i Ulsteinvik – noe som ga henne seieren i JCIs talekonkurranse. Foto: Utlånt

NYDALEN: – Det er viktig å ha drømmer og å kunne visualisere de målene man setter seg. Jeg har drevet en del med sport og der er visualisering noe man fokuserer sterkt på. Dette bør også arbeidslivet i større grad ta i bruk, sier Line Jackson Ræstad.

Hun syntes derfor at «Jeg har en drøm» – temaet i Junior Chamber Internationals (JCI) nasjonale talekonkurranse – var et perfekt tema å snakke om.

– Ved å visualisere får man en sterk indre overbevisning om at man kan lykkes. Forskning har vist at vi kan lure kroppen til å bli frisk, bare ved hjelp av tanken, såkalt placeboeffekt. I mine øyne er det derfor liten tvil om at drømmer og det å ha en indre overbevisning om noe har en stor innvirkning på det endelig resultatet, sier hun.

Og så bra gikk det, at jusstudenten fra Nydalen gikk seirende ut av andre og siste runde mot de fire andre finalistene, i Ulsteinvik forrige helg Dermed skal Ræstads talegaver representere Norge på JCIs Europa-kongress i Budapest, Ungarn, i juni neste år. Der skal hun få bryne seg mot unge og fremadstormende talere fra hele Europa.

– Mer humor

JCI er en verdensomspennende organisasjon «hvor unge ledere og entreprenører møter, lærer og utvikler seg». På verdensbasis har organisasjonen rundt 200.000 medlemmer. JCI engasjerer seg for positivt lederskap og personlig utvikling innen de fleste yrkesgrupper.

– Så JCI er mye mer enn bare å holde taler. Vi i Oslo er nok likevel ekstra opptatte av det fordi vi har en tidligere Europa-mester med oss.

Ræstad, som aldri har vært redd for å snakke foran forsamlinger, ble gjort oppmerksom på JCI gjennom et avisoppslag.

– Jeg hadde ikke holdt så mange taler før jeg ble med. Men jeg vet hvor utrolig viktig det er å engasjere tilhørerne, sier Ræstad, og trekker frem eksempler fra engasjerende, og mindre engasjerende, forelesere.

Og som jusstudent vil nok taler og prosedering bli en viktig del av Ræstads fremtid. Derfor er JCI en viktig læringsarena for henne.

– Men jeg må nok bli flinkere på å ha med humoristiske innslag i talene mine. Det var de andre deltakerne flinkere til enn meg, innrømmer hun.

Et forbilde

Nå ser Ræstad frem til å bli ferdig med studiet, men tar seg tid til å glede seg over seieren.

– Det var veldig overraskende, og kjempegøy å holde tale for så mange interesserte tilhørere, sier hun.

Det er i år 45 år siden Martin Luther King hold sin legendariske «I have a dream»-tale i Washington D.C.

– Han var utrolig flink til å få folk til å høre. Måten han bygde opp talen på gjør ham til et forbilde, sier Ræstad.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse