I Ole Bulls fotspor

Filmen om Ole Bull har scener også fra Cuba, England, Frankrike, Italia, Spania, Russland, USA og i Norge fra Lysøen og Hvalestrand. (Fv): fiolinist Henning Kraggerud, produsent Ole Bernt Frøshaug og regissør Aslak Aarhus.

Fiolinkongen forførte kvinner og publikum og erobret verden, mens hans franske kone skrek i fortvilelse Bergens. Nå lager Ole Bernt Frøshaug film om vår største superstjerne noensinne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.09.2006 kl 13:21

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Produsent Ole Bernt Frøshaug fra Langmyra er produsent for filmen om norgeshistoriens aller største superstjerne innen musikkverdenen; Verdensmann og nasjonalist på sin hals, Ole Bull.

Nordberg: - Datidens store idol, Ole Bull, var så populær blant fansen at han fikk solgt sitt badevann på parfymeflasker! Produsent Ole Bernt Frøshaug har en jobbedag i rolige omgivelser hjemme i Langmyrgrenda på Nordberg. Filmen om datidens superstjerne har kinopremiere 27. oktober.

- Ole Bull reiste hvileløst rundt i verden mens hans franske kone, Felice, stod og skrek i Bergens gater i fortvilelse. Hun ble til slutt tvangsinnlagt på Gaustad sykehus med diagnosen "Familiesorg og hjemlengsel". Talentet hadde en voldsom pris på hjemmebanen, men det er eventyreren og den grenseløse Ole Bull som er hovedfokus, sier Frøshaug, mens han kverner french roasted kenyansk kaffe ved kjøkkenbenken.

Produsent Frøshaug har tidligere bodd i Afrika i tre og et halvt år, og har siden vært i Kenya ett par ganger i året. Kaffebønner er alltid med i kofferten hjem.

På solen jeg ser

Frøshaug har lang erfaring som fotojournalist i konfliktområder i Afrika og Latin Amerika og har en rekke politiske og kulturelle filmproduksjoner fra disse delene av verden på sin merittliste. Produksjonsselskapet "Visions AS", ved Aslak Aarhus og Ole Bernt Frøshaug, ble etablert på slutten av 80-tallet, og teamet har produsert et 30-talls dokumentarfilmer for NRK og TV2. Noen av filmene er vist på mer enn 60 TV-stasjoner over hele verden. Dokumentarfilmen om Ole Bull blir selskapets første langfilm for kino, og er laget med støtte både fra TV2 , Fritt Ord og og Norsk Filmfond.

- Det har vært litt av et puslespill og en tålmodighetsprøve å lage filmen i fotefarene etter Ole Bull, som levde i en tid uten verken film eller lydinnspilling. Mens fiolinisten galopperte rundt i hestevogn og holdt opptil 274 konserter i Europa i løpet av en sesong, har det tatt lang tid, eksempelvis å få tillatelse til å lage scenen hvor Ole Bull spiller på toppen av Keops-pyramiden og derved vant et veddemål med Kong Oscar II, sier Frøshaug.

Blant Masaier og hyener

Masseturismen til pyramidene ved Giza nær Kairo i Egypt medførte lovforbud mot klatring rett og slett fordi det oppsto slitasjeskader, og under innspillingen av scenene fra pyramidene måtte filmselskapet leie hele Giza med alle ansette og hestepassere, vakter og kameldrivere.

- At de massive monumenter over det gamle Egypts storhet bevares er bra, uttaler Frøshaug, som foruten filmproduksjon også holder på med økoturisme i samarbeid og utvikling med lokalbefolkningen blant annet i Lamu på Kenyas kyst, og på de åpne savannene i grenseområdene mellom Kenya og Tanzania, i Masai Mara. Et vakkert landskap med en fantastisk artsrikdom. "Basecamp Masai Mara" vant i 2005 prisene "Responsible Tourism Award" som verdens beste økohotell og "Eco Warrior Award" som er den gjeveste miljøprisen i Kenya.

Frøshaug har de senere årene fått mye rosende omtale også som regissør, blant annet for dokumentarfilmene "Skitne penger", en film som startet mediefokuset på Statoils og Hydros oljeengasjement i korrupte regimer, og "Hvitt lerret, svarte hyene", som ble laget på location nettopp i Kenya og ble kåret til årets mest nyskapende kunstfilm, "Prix Essai", på Unescos kunstfilmfestival i Paris i desember 2004.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse