Ibsen-stafetten

Lille Eyolf, Allfred, Alfreds søster, Rita og Rottejomfruen.

Grefsen skole har akkurat spilt ferdig sin moderne versjon av Lille Eyolf.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.06.2006 kl 11:23

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Grefsen: Ibsens skuespill er kort, mørkt og nådeløst i sin fortelling om familien Allmers og deres barn Eyolf. I Ibsens versjon slutter det med at Rita og Alfred har skyldfølelse for Eyolfs tragiske død. De bestemmer seg dermed for å hjelpe de fattige barna i nærmiljøet. Grefsen skoles versjon er like så mørk og nådeløs som originale, men hos dem slutter stykket med en fraflyttet Alfred og en alkoholirisert Rita sittende igjen i sofaen. Mye tyder på at de spiller mer på familiekrisen, enn det menneskelige ansvaret, hvis det i det hele tatt er mulig å skille mellom disse to.

Ibsenstafetten

Med tanke på å formidle Ibsen til skoleelever arrangeres det annet hvert år en stafettkonkurranse der skolene kan delta om å sette opp den beste forestillingen av Ibsens stykker. Av de skolene som går videre til semifinale i Skien hvor det velges ut tre forestillinger som senere i høst skal få spille på Nationaltheatrets Amfiscene i forbindelse med Ibsenfestivalen.

– Denne måten å bli kjent med Ibsen på er ikke det samme som å lese han i norsktime. Ved å dramatisere og spille Ibsen får vi lekt litt mer med stoffet. Og det er mye morsommere, forteller skuespillerne Kristoffer Schiele og Gabi Høium Hurlen fra Grefsen videregående skole, som også er veldig fornøyde med resultatet av arbeidet.

I arbeidsprosessen har de brukt mye av det som står mellom Ibsens tekster. Derfor er ikke dialogen den samme som Ibsens tekst, men de håper likevel at meningen er den samme.

– For eksempel skal Ritas dyriske klær forestille Ritas personlighet, forteller Høium Hurlen.

Nissen vant

– Vi ser etter en forestilling som har evne til å formidle noe, samtidig som den holder fast ved ideen. Det må rett og slett etter en god forstilling. Du merker det når du forestillingen din bruker opp tiden din, forteller prosjektansvarlig for Ibsenstafetten Tove Lewin.

I år var det Osloskolene Bjerke, Nissen og Grefsen som var med. Av de tre var det Nissens versjon av Lille Eyolf som gikk videre i konkurransen. Juryens begrunnelse var at den vellykkede fremstillingen av det forsømte barnet, men rådet dem til å gå tilbake til Ibsens tekst fordi det er mer å hente.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse