Inviterer til Oslohyttenes svar på Norwegian Wood

Lørdag blir det kortreist gratisfestival med masse musikk, utstillinger, marked og mengder av god mat i en av byens skjulte park-perler: Sogn Hagekoloni.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.06.2015 kl 20:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

I HAGEN: Konferansier Morten Røhrt, festivalsjef Bente Tørhaug og artist «Banjo-Kari» Svendsen er mer enn klar for å invitere oslofolk "hjem" til seg i Sogn Hagekoloni på lørdag. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

Bente Tørhaug og Banjo-Kari. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Se bildet større

HUSET: Forsamlingshuset (t.h.) og plassen foran blir fylt med liv og røre på lørdag. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

ULLEVÅL/SOGN: Sola henger klar og skarp på den blå himmelen over forsamlingshuset («Huset») i Sogn Hagekoloni («Hagen»). Plassen og grusveiene utenfor er tom, men her skal det myldre av folk, mellom boder med mat og drikke, hage-laget syltetøy, hjemmestrikk og masse mer – på lørdag.

– Og vi har bestilt dette været, det må du skrive, sier festivalsjef Bente Tørhaug og setter solbrillene på nesa.

Få siste nytt fra nærmiljøet rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Første festival

SESOGN – tidenes første festival i Sogn Hagekoloni. Med to mål for øyet: Skape glede, liv og røre, og vise oslofolk at de grønne oasene med de små hyttene er tilgjengelige for alle.

Ni kolonihager er det i Oslo. Fem av dem er avdelinger under store Solvang, som ligger litt lenger opp i Sognsveien. Ellers er det Etterstad, Rodeløkka, Hjemmets på Bjølsen. Og Sogn. Historien om kolonihagene går 100 år tilbake. Bygget på den tiden da Syden-ferie og sommerhus på Sørlandet var luksus. Slik at arbeiderfamiliene kunne forlate trange byleiligheter i sommerhalvåret, for å ta trikken til hytta.

Og de er fortsatt populære. 8000 mennesker står på venteliste for å få en parsell. Ventetiden er åtte til ti år, forteller Tørhaug.

LES OGSÅ: Denne kvelden debuterer ungdom med rusmidler: Politiet advarer ungdomsskoleforeldre

Kolonihagene som åpne byparker

Selv om det står «Velkommen» på porten, virker nok de høye gjerdene avskrekkende på noen hver.

– Men gjerdene er for å hindre innbrudd om vinteren. Mange vet ikke at hagene er åpne for alle. Dette er byparker og grønne lunger. Jeg har møtt på folk som bor rett ved siden av, som ikke ante at de kunne komme inn, sier Tørhaug.

Kari Svendsen rister på hodet. For beboerne her vil ha besøk. «Banjo-Kari» ble selv kolonist for 20 år siden.

– Her lever dugnadsånden i beste velgående. Vi må jobbe for å holde parsellene i orden. Og det er så deilig å våkne her! Jeg har blitt A-menneske etter at jeg flyttet hit, kvitrer artisten.

LES OGSÅ: «Jeg måtte bremse kraftig og det endte med at jeg stupte over styret og landet i veikanten med sykkelen over meg. Mannen mente det var min skyld»

Se bildet større

I HAGEN: Konferansier Morten Røhrt, festivalsjef Bente Tørhaug og artist «Banjo-Kari» Svendsen er mer enn klar for å invitere oslofolk "hjem" til seg i Sogn Hagekoloni på lørdag. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hyttenes Norwegian Wood

Og selvfølgelig stiller hun opp når hagen inviterer til festival. «Oslohyttenes svar på Norwegian Wood» kaller de det, litt for moroskyld. Men på lørdag er ikke Hagen noe dårlig alternativ til Frognerbadet.

Kolonistene har jobbet siden august i fjor med å forberede folkefest. Det er syltet, laget gelé og strikket. På lørdag blir det kramboder, og til og med næringslivet på Ullevål har villig stilt opp som sponsorer, og bidragsytere.

Konferansierene, Morten Røhrt og Ingeborg Sørensen, er begge kolonister på Sogn. Kari Svendsens artistkollega, tidligere Stjernekampvinner Rita Eriksen, har også hytte i hagekolonien, og skal også spille konsert.

På musikkprogrammet står for øvrig også Jørund Country Hereos, Kine Hjeldnes, Amund Karset og pop-stjerneskuddet St. Niklas fra Trondheim.

– Det blir noe for alle, uansett alder og musikksmak, frister festivalsjef Tørhaug.

LES OGSÅ: Marte skulle levere datteren i barnehagen, men havnet midt i militærøvelse. – Jeg ble helt sjokkert!

Se bildet større

AMFI: Nytt amfi er bygget foran scenen der en stor artistbukett skal få utfolde seg på lørdag. Festivalsjef Tørhaug inspiserer. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ponni, ansiktsmaling, planter, treklatring, helstekt gris og ordføreren

Og vi er nesten nødt til å nevne fra programmet:

Det blir salg av hagens egne produkter som rabarbra, stauder, stiklinger, planter og blomsterdekorasjoner og hageproduserte fuglebad, krukker og sitteunderlag, samt:

Ponniridning med ledsager for barn, ansiktsmaling, utstilling av hagekolonistenes egne bilder på Huset, historievandring ved Geir Morstad, åpen Museumshytte, visning av tre portrettintervjuer av de eldste hagekolonistene, scenekunst fra Hagen, hobbyboder der det selges håndlagde produkter, Treklatrerklubben deler sine klatretriks med publikum, lykkehjul, birøktere som viser frem røkterfaget, stand med festivalens samarbeidspartnere.

Og så blir det blir festivalmat og drikke; helstekt gris fra en grisebonde som selvfølgelig også er kolonist, gaspaccio-suppe, vietnamesiske vårruller og herlige drikkevarer.

Ja, det er faktisk brygget eget øl for anledningen. «Sogn Bier» heter det, og har festivalens, og Hagens egen, bie-logo på etiketten. Sogn Hagekoloni er jo også del av bybie-prosjektet.

Det er ordfører Fabian Stang som åpner det hele klokka 13, lørdag 13. juni. I Sogn hagekoloni, mellom Ullevaal stadion, Vestgrensa, Ringveien og t-banen.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse