It's game on!

Kathrine Daniloff ved Teknisk museum ønsker velkommen til en vår som dreier seg mye om spill. FOTO: Alexander Synstad

Vår på Teknisk museum betyr spill. Og spillhistorie. - Spill har alltid vært en litt skjult bransje, sier pressesjef Kathrine Daniloff.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2016 kl 23:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

En personlig favoritt for undertegnede. Ataris Star Wars fra tidlig 80-tallet. FOTO: Alexander Synstad

KJELSÅS: Utstillingen Game On 2.0 lar deg spille dataspill, og du kan velge mellom mer enn 100 av de mest populære spillene gjennom tidene.

Den turnerende utstillingen Game On har siden 2002 begeistret besøkende i alle aldre over hele verden. Utstillingen vil være på Teknisk museum fram til slutten av januar neste år.

LES OGSÅ: Brødrenes kule dag på museum

Undertegnede som vokste opp 80-tallet med arkadespill på et hvert gatekjøkken og kjøpesenter får en ekstra stor nostaligfølelse når han entrer andreetasjen på Teknisk museum. Her samler utstillingen klassiske arkadespill som Pac Man, Space Invaders og Asteroid. Og ikke minst legendariske Pong fra 1972.

LES OGSÅ: Mer sosial med museumsbesøk

På tidlig 1960-tall muliggjorde den kolossale PDP-1 maskinen programmering av pionerspillet Space war.

Ataris Pong- maskiner fra 1972 startet den første virkelige spillboomen, da flere og flere unge ble hekta på å spille "video games" i kafeer og spillehaller.

80-tallet var den virkelige gullalderen for slike spill.

Samtidig utviklet også spillkonsollene seg. Fra det svært enkle på slutten av 70-tallet til mer og mer avansert på 80 -og 90-tallet fram til konsollene vi har i dag. Konsoller som leverer spillopplevelser en 42-åring aldri ville sett komme.

Se bildet større

En av dem mindre kjente hjemme-PC-ene fra 80-tallet. En Sinclair Spectrum. FOTO: Alexander Synstad

Utbredt kultur

Pressesjef ved Teknisk museum Kathrine Daniloff mener spill -og spillbransjen er et helt naturlig tema for et slikt museum. Hun peker på at spill utgjør en stor bransje på verdensbasis.

- Spill er en veldig utbredt kultur. Det foregår i alle familier. Likevel er spillverdenen en litt skjult verden. En underkjent kultur. Men når man ser hvor store ressurser det legges ned i å produsere spill, skjønner man hvor stor denne bransjen er, sier Daniloff.

Hun står midt i en lukket verden på Kjelsås. En verden bestående av lyd og action. Utstillingen har en egen arkadehall med de klassiske spillene. Spill som vekker nostalgifølelsen til 80-tallsbarna.

Se bildet større

En klassiker på gutterommet mot slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Amiga 500. FOTO: Alexander Synstad

Men utstillingen rommer også de klassike plattformene mange brukte til å spille på. Hjemme-PC-er som Commodore 64 og Amiga 500 er kjære minner for mange. Dessuten har utstillingen stort fokus på spillkonsollene. Som f.eks. Atari, X-box og Playstation.

Se bildet større

Her er det mye som får retrofølelsen tilbake. FOTO: Alexander Synstad

Det er sannsynligvis få, eller ingen samlinger i verden som kan måle seg med denne. Et eget team følger da også utstillingen rundt i verden.

Utstillingen er produsert av Barbican International Enterprises i London.

Ved siden av spillene stilles det også ut originalskisser til spill som Tomb Raider og Super Mario.

Se bildet større

Pong fra 1972. Dette spillet startet en revolusjon. FOTO: Alexander Synstad

Mer spill

Våren blir rett og slett preget av spill.

Over påske er temaet også spill. 7.april er retrospillfest. Det blir blant annet intervju med John Romero, en av utviklerne av det legendariske og kontroversielle spillet Doom. Den siste helgen i april er temaet politikk, aktivisme og spill. Norske spillutviklere lar deg teste spill og det blir foredrag og samtale om politikk og aktivisme i spill.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse