ANNONSE
Annonse

– Jeg bruker lokalmiljøet som kulisse av ren latskap

SAMFUNNETS SKYGGESIDER: I forberedelsene til sin nye krimbok, Offline, dykket forfatter Anne Holt inn på nettet. Det hun fant der var nedslående. Hun satt Hanne Wilhelmsen på saken. Foto: LARS WEIMOTH

Anne Holt er foruroliget over at vår frihet er under press fra ekstremister. Det har hun skrevet krim om.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.09.2015 kl 10:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

DISEN: Fra sin base på Lofthus, i en grønnmalt skrivestue i hagen, har Anne Holt forfattet sin 23. bok, Offline. Mellom de 398 sidene rammes Oslo av blodig terror – igjen – og krimheltinne Hanne Wilhelmsen virvles inn i et kappløp mot svært farlige krefter.

– Ekstremisme er den største trussel mot det samfunnet vi ønsker å ha. Et fåtall terrorister skaper en omfattende redsel som får oss til å godta inngrep i vår frihet, våre liv og våre hemmeligheter, sier den tidligere politifullmektigen, journalisten, advokaten og justisministeren.

Nytt på Nytt-mareritt

Muligens har ikke alle i nabolaget fått med seg at Anne Holt er en av Skandinavias mestselgende forfattere, men dama har prestert å selge over syv millioner bøker på verdensbasis.

Holts 23. bok, Offline, gis ut 7. september.

Hun er kjent som både frittalende, meningssterk og en aktiv twitrer, men den prisbelønnede forfatteren ikke så glad i selve rampelyset.

Johan Golden er for øvrig en usedvanlig søt og høflig mann

– Jeg sier i praksis nei til alt. Lansering er kjedelig, men en viss synlighet er jo nødvendig, sier forfatteren over en cappuccino på Kaffe & Brød i Disenveien.

Nylig har vi kunnet høre henne på P3morgen og sett henne i Nytt på Nytt, på lag med Johan Golden i hans debutprogram. Anne Holt har vært med før. De vet at de får ei dame med bein i nesa og ordet i sin makt. Selv får hun litt hetta.

– Nytt på Nytt er et mareritt. De er så imponerende talentfulle og erfarne. Jeg må bare lene meg på dem. Johan Golden er for øvrig en usedvanlig søt og høflig mann, smiler Anne Holt.

Vinter og vår

På høsten gjør hun research og leser bøker. Rett over nyttår setter hun seg ned i skrivestuen og jobber hardt til St. Hans. Slik har arbeidsrytmen vært i mange år nå.

Den neste boka hennes skal trolig handle om alternativbransjen. Hun er så smått i gang. Anne Holt er en skeptiker.

– Mitt inntrykk er at folk lar seg lure til å betale for ting som åpenbart ikke virker. Noen brenner opp formuen sin på tøv. Livet har lært meg at store penger også skaper en arena for kriminalitet, sier Holt.

I mange av bøkene sine bruker hun lokalmiljøet i Nordre Aker aktivt. Hun har bodd i 10 år i Otto Blehrs vei, og lesere vil kjenne seg igjen i detaljer fra Grefsen-området. Selv medgir Anne Holt at dette gjøres av ren latskap.

– Å ja, ja. Da slipper jeg så mye research, vet du, sier en ærlig forfatter.

Anne Holt er dog en aktiv turgåer og godt kjent i området. Sammen med sine to hunder, Tara og Picasso, dekkes både skogstier, gatebilder, snar- og omveier til fots i omgivelser hun verdsetter høyt.

LES OGSÅ: Disen-DJ (17) på vei mot stjernene

Verken øst eller vest

LOKALT: I mange av bøkene sine beskriver Anne Holt detaljert fra sitt eget boområde. Hun bor på Lofthus på tiende året, og er en aktiv turgåer med hang til treffsikre observasjoner. Foto: LARS WEIMOTH

Holt bor i lag med kona Tine Kjær, og de to har datteren Iohanne (13) sammen.

– Lofthus er et veldig flott sted for unger å vokse opp. Det er verken øst eller vest, men en slags buffersone. Det er grønt og lufta er ren. Jeg synes dog det er for lite innvandrere her. Det blir veldig homogent. Jeg liker mer sammensatte samfunn, sier hun.

Anne Holt har en grovkornet plan om å bli på Lofthus i 10 år til, til datteren vokser ut av huset.

– Da bærer nok turen ned til byen igjen, men ikke til Frogner slik som Hanne Wilhelmsen. Nei, det er ikke meg, slår forfatteren bestemt fast om sin krimheltinnes valg av bydel.

Ny tv-serie

I disse dager er Anne Holt i Stockholm. TV4s nye krimthriller «Modus» er basert på Anne Holts bok Pengemannen (2009) om kriminalpsykolog Inger Johanne Vik.

Svenskene slår på stortromma og forfatteren gleder seg over at åtte entimes-episoder er ferdig laget. Opptakene ble gjort i den svenske hovedstaden, ikke i Nordre Aker der handlingen utspiller seg i bøkene.

– Det ble visst for kronglete og kostbart. Det er synd, men tv-serien ser vannvittig bra ut. Jeg er helt overveldet, sier Anne Holt..

Se traileren til «Modus» fra TV4 her:

Som forfatter er hun vant til å gi fra seg litt av eiendomsretten til sine bokunivers når tv-selskap og manusforfattere får boltre seg i stoffet. Snart skal også BBC lage tv-serie om Hanne Wilhelmsen. Anne Holt og jentene hennes er i vinden.

– Det er sjelden forfattere er fornøyde når bøkene deres filmatiseres. I «Modus» er mitt univers behandlet så respektfullt og flott, sier en stolt forfatter om serien som sendes på TV4 fra 23. september. Her på berget er det TV2 som har kjøpt rettighetene.

Jeg tror det er helt greit med en viss avstand mellom leser og forfatter. Bøkene lever godt for seg selv

Legger Lego og parkett

Som forfatter reiser Anne Holt jevnlig til land som Sverige, USA, Italia og Tyskland. Hun kaller det en del av businessen. Skal hun først trives fullt ut på reise, vil hun legge opp dager og aktiviteter selv.

I Norge gjør hun svært få boksigneringer, bibliotek- og skolebesøk.

– Jeg gidder ikke. Det er helt sant. Jeg tror også det er helt greit med en viss avstand mellom leser og forfatter. Bøkene lever godt for seg selv, sier Anne Holt.

Dessuten kjeder hun seg aldri. Dersom hun klaget over kjedsomhet i barndommen, var foreldrene raske til å foreslå rydding av rommet eller andre fornuftige gjøremål.

– Og har man en bok, kjeder man seg ikke. Jeg leser mye, sier Anne Holt. (Se Anne Holts tre boktips i faktaboksen til denne artikkelen!)

Hjemme på Lofthus broderes og strikkes det også, fargerike Lego-byggverk reiser seg, og nå i høst skal hun legge ny parkett i hele huset selv.

– Jeg er en handywoman, og liker å gjøre konkrete ting som følger et mønster. På samme måte som med turgåing bruker jeg da en liten, konsentrert del av hjernen, mens kreativiteten kan flomme på rundt det jeg holder på med.

Skal du gjøre noe virkelig gærent i dag, må du avdigitalisere deg. Du må gå offline

Nedslående funn

I sin siste bok, Offline, står terrorens vesen, vanskelig politiarbeid og dagsaktuell justispolitikk sentralt. Sin tid som justisminister (oktober 1996–februar 1997) er imidlertid Anne Holt lite lysten på å snakke om.

– Jeg var justisminister i et kvarter, liksom. Vi lar det ligge. Det som måtte være spennende, kan jeg ikke snakke om likevel, sier hun.

LES OGSÅ: Justisminister Anders Anundsen i Nydalen: – Jeg var på dypt vann

Anne Kristin Holt har 17.200 følgere på Twitter. Der har hun en arena for synspunkter om meget og mangt. Blant annet mener hun at bevæpning av norsk politi er en stygg bommert.

– Snikinnføringen er uendelig trist. Et ubevæpnet politi er viktige bærere av våre demokratiske verdier, sier Anne Holt.

I forberedelsene til boka Offline dykket hun inn på nettet. Det hun fant var nedslående.

– Trollene er relativt enkle å se. Ekstremistene er ikke så mange, men de får stor innvirkning gjennom handlingene sine. De største skurkene gjemmer seg imidlertid i det dype nettet. Og skal du gjøre noe virkelig gærent i dag, må du avdigitalisere deg. Du må gå offline.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.