Bjørn Rønningen: – Jeg elsker å leke med ord!

 

Forfatter og komponist bak «Jul i Skomakergata», Bjørn Rønningen, er i disse dager aktuell med splitter ny sangbok. Han har kalt den «Jon Melon Merantantan».

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Bjørn Rønningen trives i marka hvor han henter inspirasjo til nye prosjekter. foto: Elisabeth C. Wang

TÅSEN: – Jeg har i grunn drevet med dette så lenge jeg kan huske og når jeg titter gjennom arkivet mitt nede, ser jeg jo hvor mye det etter hvert har blitt, humrer Rønningen, mens han sjenker i juice og byr på te og hjembakt brød på terrassen.

Godt samarbeid

40 barne- og bildebøker, en rekke TV-serier og vel 300 barnesanger. Han har tidligere utgitt visebøkene «Smileviser» og «Kjerringviser med Klabb & Babb», begge illustrert av Vivian Zahl Olsen, som Rønningen har kjent i en årrekke.

– Vi har et veldig unikt forhold sikkert litt fordi vi har kjent hverandre så lenge. Vi tenker likt og ender alltid opp med et svært godt resultat, sier han.

Zahl Olsen har også illustrert Rønningens siste bok, et arbeid han er svært fornøyd med.

– Hun har et helt unikt uttrykk og man kan gjerne kjenne igjen Vivians tegninger på basis av det. Fru Pigalopp for eksempel. Mange husker jo den damen.

Sang med Prøysen

Skrivegleden, som han selv kaller det, har gjennom årene resultert i freelance-jobber i flere av landets største aviser. Han har vært på TV med barneprogram og på radioen hvor han blant annet sang med selveste Alf Prøysen.

– Jeg er heldig som har fått lov til å prøve meg på så mye forskjellig, og det har vært veldig spennende. Jeg har alltid likt å prøve nye ting, sier han.

«Rosalies hatt»

I boken «Jon Melon Merantantan» har Rønningen samlet 60 av sine egne rim, regler og sanger, med egne og andres melodier. Med seg på laget har han nemlig fått komponistene Kåre Grøttum, Stein Skøyeneie og Hilde Aas Rønningen.

– Det har vært et veldig godt samarbeid som igjen har resultert i det endelige resultatet. Og det er jeg veldig fornøyd med, sier han.

Musikkspill

Det finnes ikke lenger 24 gule post-it lapper på Rønningens arbeidstavle, slik som da han jobbet med «Fru Pigalopp og juleposten» til dansk fjernsyn og «Jul i Skomakergata» til NRK. Nå nyter Rønningen å holde seg aktiv med viseklubb, sang på gitaren, rolige stunder med god musikk fra radioen og turer i naturskjønne omgivelser rundt Maridalen.

– Som du ser på tavlen er det jo ikke slutt på prosjektene akkurat, jeg har bare litt mer tid til å tenke og å fullføre. Akkurat nå jobber jeg med et musikkspill til skolen sammen med Stein Skøyeneie. Et morsomt prosjekt under navnet «Min fetter Espedetter», avslutter Rønningen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse