«Jenta satt på setra, så fekk ho sjå ein kuk som lå i elva og flaut...»

Erotisk og frekke folkeviser på Sandermosen torsdag. – En viktig del av vår kulturarv, som dessverre ikke mange tør hverken å synge eller snakke om, ifølge visesanger Elfi Sverdrup.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.03.2015 kl 10:38

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SANDERMOSEN: Frekt på Sandermosen torsdag og fredag, her Torstein Andersen og Elfi Sverdrup. FOTO: PRIVAT

Se bildet større

ELFI: Elfi Sverdrup er klar for Sandermosen torsdag og fredag. FOTO: PRIVAT

SANDERMOSEN: Tøffe forestillinger på Sandermosen torsdag og fredag førstkommende.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Gjennom 38 år har Elfi Sverdrup (56) samlet inn gamle tradisjonelle folkeviser fra hele Norge, også erotiske og ganske så «frekke». Sammen med Torstein Andersen, som skal fremføre erotiske folkeeventyr, skal Elfi synge noen av disse gamle visene. I «kvedartradisjon», altså slik de ble sunget i riktig gamle dager.

Hva skjer?

Det kan bli spennende kvelder på Sandermosen denne uka - hva kan folk forvente seg?

- He, he. Det blir drøye tekster. Ikke noe for barn i hvert fall, humrer Elfi på telefon to dager før første forestilling.

Hun forteller.

- Dette er også en viktig del av vår kulturarv, som dessverre ikke mange tør å hverken å synge eller snakke om. Frekke og erotiske, både sanger og eventyr, fra mange hundre år tilbake er det mange av. Men også mange som kanskje har synes denne delen av kulturarven blir for drøyt. I tillegg handler dette om kvinnetradisjon, sier Elfi.

"Jenta satt på setra og mjølka ei geit, så fekk ho sjå ein kuk som lå i elva og flaut..."

Dengangens kvinnekamp?

- Jeg tror at disse visene var en del av dengangens kvinnekamp, eller et maktmiddel overfor menn. Kanskje for sette litt bråkjekke menn på plass? Det mange kanskje heller ikke vet, er at det i riktig så gamle dager var vanlig å ha en tørket hestekuk plassert på kistebunnen, i den tro at det skulle gi kvinnen – og sikkert mannen også – god fruktbarhet.

- Jeg er stolt og glad av å kunne vise frem denne mer eller mindre skjulte kulturtradisjonen. Noe er så gammelt at det er før «kristentiden», annet er så gammelt at ingen veit, men noen mener vikingene sang disse sangene, sier Elfi.

Hun forteller at det gjennom årene ikke har vært bare bare å dra frem den røffe kulturarven.

Fra 80 år til russegutter

- Ingen tvil om at ikke alle er like klare for å dra denne delen av vår historie frem i lyset. Litt rart tenker jeg. På Island for eksempel, er det en helt annerledes holdning. Men stort sett tåler folk dette på forestillingene, kun opplevd en gang at det ble litt mye for en av de fremmøtte, sier Elfi.

Hvem er det som pleier å møte på disse forestillingene?

- Det er i alle aldre, kvinner og menn. Fra 80-åringer og nedover. Hadde også noen russegutter på første rad en gang. De ble litt røde i fjeset etter hvert, ler Elfi.

- Dette blir en lystig forestilling med garantert mye humor! inviterer Elfi.

I anledning 8. mars og kvinnedagen søndag, inviterte Nordre Aker Budstikke noen av bydelens tøffe, engasjerte og flinke kvinner til kommentar. Les alle her:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse