– Jokke var vår gud!

Hyller musikeren for å sette ord på meningsløsheten.

 

– Han satte ord på meningsløsheten Linderud-gutta så ofte følte på, forteller debutforfatter Yngve Kveine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.01.2015 kl 16:28

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS/GRORUDDALEN: Mandag ville rockeren Joachim «Jokke» Nielsen fylt 50 år. "Lyden av asfalt" er ikke en bok om Jokke & Valentinerne, men en "usminka" roman om det å vokse opp i Oslo øst - i Groruddalen - på 80- og 90-tallet. Men Jokke var likevel med hele veien.

- Jokke skreik til oss fra margen av samfunnet. Satte ord på meningsløsheten Linderudgutta i boka så ofte følte på. Han var vår gud. Den eneste sanne Oslo-stemmen gutta kjente. Den de kunne stole på, forteller debutforfatter Yngve Kveine fra Kjelsås.

Forfatteren har brukt kulisser fra egen oppvekst i boka. Midt i Groruddalen, på 80- og 90-tallet, møter vi en utforskende guttegjeng med store forhåpninger for framtida.

Hva skjer med oss i brytningstida til å bli voksne, når de drømmene vi har viser seg å være uoppnåelige? Hverdagen guttegjengen møter, byen som bare blir større og større, byr på vanskeligheter av mange slag med mobbing, vanskelige lærere og familier som stadig endrer seg.

Offisiell boklansering er neste torsdag.

Les også: Pris 1.550.000 - solgt for 2.625.000

Historier som måtte ut

«Lyden av asfalt» er Yngve Kveines første roman. Kveine arbeider til daglig som kommunikasjonsdirektør ved Handelshøyskolen BI i Nydalen. Småbarnspappa og bor på Kjelsås.

- Jeg hadde så mange historier oppe i hodet mitt fra oppveksten i Groruddalen, disse måtte jeg bare få ut, forteller debutforfatteren.

Tom Egeland har lest boka og skriver følgende på omslaget: "En sjarmerende, gjenkjennelig og vemodig roman for alle oss som har vokst opp i Groruddalen - og alle som lurer på hvordan det var." Universitas har allerede anmeldt boken.

Christopher Nielsen - broren til Jokke - har bidratt med tegninger fra «skiva»  "Alt kan repareres til forsiden". I tillegg har forfatteren fått lov til å bruke utdrag fra Jokkes sangtekster i boka.

Les også: "Norges nye Justin Bieber" - Idol-Jesper bor på Tåsen

"Hjernedøde" fans

Jokke ble bare 36 år, like gammel som forfatteren er nå.

- Boka handler jo også om å være disse "hjernedøde" fansene som Jokke synger om, og som fikk pakka inn livene sine av musikken og mytene som ble skapt.

-  Vi slukte jo alt rått. Elska hver eneste forvrengte historie. Trodde Jokke kunne styrte to kasser øl uten problemer. Vi forguda tegneseriene og alle dem som gjorde alt det vi bare kunne drømme om å tørre. Jokke fikk oss til å føle oss stolte av å komme fra Oslo øst, sier Kveine.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse