ANNONSE
Annonse

Julestjernas fødselsdag

For dem som virkelig vil feire julestjernas dag, kan dette kanskje være en idé.

Lørdag er det rett og slett julestjernas dag, noe som så smått feires også i Norge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: I USA har julestjerna fått sin egen nasjonale dag, den 12. desember. Mange har etter hvert begynt å markere dagen her hjemme også. Julestjerna kom nemlig til Norge fra Mexico via USA.

— Julestjernedagen markerer bortgangen av Joel Roberts Poinsett, mannen som blir hedret for å ha introdusert denne meksikanske planten for USA og resten av verden, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Fra Mexico til USA

Joel Poinsett var den første USA-ambassadøren i Mexico, og han brakte med seg en julestjerne hjem til USA for over 200 år siden. Julestjerna, eller Poinsettia som den heter på engelsk, er oppkalt etter ham.

Til minne om Joel Poinsett feirer man 12. desember som «Poinsettia Day» (Julestjernedagen) hvert år. I USA er det tradisjon å gi hverandre en julestjerne på denne dagen.

— Det var amerikanerne som presenterte julestjerna, eller Poinsettiaen, for oss nordmenn. Derfor bør også vi hedre den vakre blomsten på selveste julestjernedagen, den 12. desember, fastslår Bergh.

Ingen jul uten…Ingen jul uten julestjerne, sies det. Og det stemmer. Vi nordmenn kjøper over 5 millioner julestjerner i året. Dermed er julestjernen Norges mest populære og kjøpte norskproduserte potteplante.

«Blomstrer» i mørket

De fargerike høybladene, som er plassert i en stjerneliknende sirkel, er ofte feilaktig antatt som blomster. Det er i midten av denne stjerneliknende sirkelen at de gule «knappeliknende» blomstene (Cyanthier) er.

Julestjerner «blomstrer» fra november til januar, og enda lenger hvis en steller pent med dem. Om sommeren er høybladene grønne. De vil kun skifte farge igjen hvis planten blir holdt i mørke mer enn 12 timer hver dag over flere uker.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse