«Kinomenigheten» på Grefsen

Bergman-ekspert Gudmund Hummelvold, og «kinomenigheten» på Grefsen. Foto: Anders Jørstad

Ikke bare kirkegjengere – men også kinogjengere – ønskes velkommen til Grefsen menighetssenter. «Kramer mot Kramer» er neste film på plakaten.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
GREFSEN: Dette er en vri som Anne-Lise Teslo og andre ildsjeler fra menighetssenteret foretar for å gjøre kirken mer folkelig.

Da Nordre Aker Budstikke ble med på sist ukes filmkveld, var det Ingmar Bergmans «Jordbærstedet» som fylte menighetssalen med et trettitalls kinogjengere.

I tillegg til kaffe og kaker, ga lokalpatrioten og filmkritikeren Gudmund Hummelvold, som regnes som Norges fremste ekspert på Bergman-filmer, et lite foredrag før kinomørket senket seg over menighetssalen.

Verdens topp 10

Hummelvold kom med mange interessante betraktninger om Bergmans liv og virke.

Den anerkjente svenske filmskaperen, som blant annet har vært ett av Woody Allens store forbilder, hadde lagt 53 filmer og 8 tv-serier bak seg før han døde sommeren 2007, 89 år gammel. Som mangeårig filmkritiker sier Hummelvold seg enig med flere av sine amerikanske kolleger som mener at «Jordbærstedet» er blant de ti beste filmene gjennom tidene.

Videre ble den legendariske tv-serien «Fanny og Alexander» gjennomgått med Hummelvolds kritiske øyne. Filmkritikeren mente at det ikke bare er fortellingen i seg selv som er bra.

For ved å studere alt som befinner seg på høyre og venstre side av tv-skjermen hver for seg, kunne man finne nyanser som viser scenografiens høye klasse, anbefalte Hummelvold.

Skapte filmdebatt

Filmen «Jordbærstedet» er en slags mystisk roadmovie, der virkelighet, drøm, nåtid og fortid flyter over i hverandre. Så vel drømmer, minner og døden er viktige ingredienser i hovedpersonen Isak Borgs tilværelse, og dens kulminerende effekt av en gammel manns oppnådde sinnsro fremstår som unik.

Et av Bergmanns mest beundrede verker ga grobunn for diskusjon etter filmen i menighetssalen. Noen mente hvor vanskelig det kunne være å nå inn til hverandre i nære relasjoner. Andre bemerket at avstand mellom en fars avstand til sine foreldre, igjen kunne gi avstand til sine egne barn.

Neste filmkveld er det den Oscar-belønnede amerikanske filmen «Kramer mot Kramer» som vil være gjenstand for debatt for Hummelvold og Grefsens kinogjengere.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse