Klimahåp fra en seksåring: – Jeg vil oppleve alle årstider

Kathrine Daniloff (t.v.) og Camilla Klevstrand ved Teknisk museum, sammen med klimahåp-vinneren for ti år siden, Klara Råbu (i midten). FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det var en seks år gammel jente fra nesodden som virkelig fikk sagt det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2018 kl 11:49

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: I høst ble barn og unge fra hele landet oppfordret til å sende inn sine bidrag til konkurransen «Mitt klimahåp» ved Teknisk Museum.

Bidragene har strømmet inn, og de skal etterhvert plasseres i en tidskapsel, og ikke åpnes igjen før om ti år.

Klara vant i 2007

Det er ti år siden sist museet avholdt en tilsvarende konkuranse. Da var det Korsvoll-jenta Klara Råbu som vant med et dikt om blant annet isbjørner, mandariner og gamle karameller.

Se bildet større

Kathrine, Klara og Camilla på Korsvoll skole for ti år siden. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Diktet ble sitert av daværende statsminister Jens Stoltenberg, da han åpnet Klima X-utstillingen ved museet i 2007, sammen med det årets Fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri fra FNs klimapanel.

6. desember 2017 ble tidskapselen fra 2007 åpnet av statsminister Erna Solberg. Også hun leste Klaras klimahåp-dikt. Her kan du se og høre Erna lese diktet:

LES SAKEN: I ti år lå Klaras klimahåp i en kapsel. Nå har Erna lest det

Enkelt, men viktig

I desember 2017 er Klara, som nå er 22 år gammel, med i juryen som skal velge en vinner blant de mange innsendte bidragene denne gangen.

Helt til topps går 6 år gamle Mina, som er elev ved Bjørnemyr skole på Nesodden.

Se bildet større

2007-vinner Klara Råbu med vinnerbidraget i Mitt klimahåp-konkurranse anno 2017. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Minas klimahåp er kort, men kraftfullt:

«Jeg ønsker meg alle årstider»

– Jeg synes de er superflinke! sier Klara om bidragene som har kommet inn.

Ett annet av bidragene er en tegning av Donald Trump som signerer Paris-avtalen, mens enn annen deltaker har tegnet et scenario av hvor verden er på vei om vi fortsetter slik vi gjør i dag. Han har videre foreslått konkrete tiltak, og illustrert hvordan verden da kan bli.

– Fremtiden er i trygge hender. De som har deltatt viser et stort engasjement, og det var ikke lett å komme til enighet i juryen, sier Klara.

Tre bidrag får utmerkelse for god innsats. Disse er:

  • Andrew H. Nygaard, 5B, Kolbotn skole
  • Samuel Erik Abildsø, Hundsund ungdomsskole
  • Mira, 6B, Kolbotn skole

Har vært i FN

Klara Råbu studerer i dag økonomi ved Norges Handelshøgskole i Bergen. Høsten 2017 har hun vært praktikant i den norske delegasjonen til FN i New York.

– Er du mer optimistisk for fremtiden nå, enn da du deltok selv for ti år siden?

– Jeg var nok mer optimistisk den gangen. Etterhvert som jeg har blitt eldre innser jeg at ting er mer komplisert og komplekst.

– Det er grusomt at det er økonomi og kortsiktig profitt som overstyrer jobben for klimaet og å skape endringer i det lange løp, sier Klara.

Tiden i FN har vekket interessen for å kunne påvirke på et høyere nivå.

– Hva kan du tenke deg å jobbe med i fremtiden?

– Jeg vet ikke helt ennå. Men det frister å jobbe i en stor organisasjon som FN og kunne gjøre reelle endringer. Samtidig hadde jeg nok større tiltro til hva internasjonale organisasjoner kan få til før oppholdet i FN. Det er et stort maskineri, mye politikk, og det tar for lang tid å få til endringer i dag, sier Klara.

Se bildet større

Klaras vinnerbidrag i 2007.

Juryen som valgte ut 2017-vinnerne bestod av representanter fra Teknisk Museum, Nordre Aker Budstikke, og 2007-vinner Klara Råbu.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse