Klimahåp – og gamle karameller

Ung poet: Klara mener at både barn og voksne har ansvar for å redde klimaet på jorda. I diktet sitt vil hun gi uttrykk for håp og ikke klage. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

12 år gamle Klaras optimistiske fremtidshåp rørte både Statsministeren og juryen på Teknisk Museum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.02.2008 kl 11:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Overrasket: Klara visste ikke at hun hadde vunnet før Kathrine Daniloff (t.v.) fra Teknisk Museum leste opp diktet hennes foran klassekameratene. Også CamillaKlevstrand gratulerte.

Korsvoll: Hjertet banket nok ekstra raskt i det Klara Råbu skjønte at det var hennes dikt som ble lest opp som vinner av Teknisk Museums «Klimahåp for fremtiden»-konkurranse.

Les hele diktet her

Overraskelse

Tirsdag 5. februar marsjerte nemlig helt uventet et lite opptog av journalister og museums-ansatte inn til klasse 7c på Korsvoll skole.

– Dere lurer sikkert på hvorfor vi er her, sa kommunikasjonssjef Kathrine Daniloff, før hun leste opp Klaras dikt.

– Jeg ble helt skjelven jeg! utbrøt den unge poeten, og mottok klemmer og en mp3-spiller, som hun etter å ha fått summet seg kunne fortelle at nok ville bli fylt med musikk av Katie Melua.

– Klara skal også få ta med hele klassen på en omvisning i «Klima X»-utstillingen og på lunsj i museet, kunngjorde Daniloff, til taktfast klapping fra Klaras klassekamerater, mens de ropte navnet hennes.

Bevares i tidskapsel

Konkurransen er et forsøk fra Teknisk Museum på å komme i dialog med barn og unge og å høre deres klimahåp. På rekordtid raste 2500 bidrag inn til museet på Kjelsås, som fikk en kjempejobb med å gå gjennom alt.

– Dette ble mye større enn vi hadde trodd. Barna mener noe og har en klar tale: Vi må gjøre noe nå for å redde klimaet. De unge vil ikke arve en ødelagt jord, stråler Daniloff.

Alle de innsendte fremtidsønskene er nå lukket inne en tidskapsel på museet, og skal ikke åpnes før om ti år. I tillegg til å skrive, klippet barna ut snøkrystaller i papir som henger som et visuelt bidrag til det klare budskapet.

Fikk skryt av Stoltenberg

Allerede i desember, før vinnerbidraget hadde blitt kåret, ble Klara og klassekamerat Christian Marinelli Johansen invitert til «Klima X»-åpningen på Teknisk Museum sammen med fredsprisvinner Rajendra Pachauri og statsminister Jens Stoltenberg, som leste et utdrag fra Klaras dikt.

– Dette sitatet gir meg håp for framtiden, men det viser også at vi må handle. Vi trenger en ny forpliktende klimaavtale som pålegger alle store forurensere å kutte utslipp og vi må satse på forskning og teknologiutvikling for CO2-fangst og -lagring.

– Fy søren!

– Da vi leste diktet visste vi med engang at dette var en vinnerkanditat. Det har fokus på det som er viktig, men med masse humor, fortelller Daniloff.

Dikteren selv lot seg inspirere av rytmen i Inger Hagerups dikt.

– «Fy søren! Dette greier jeg aldri!» tenkte jeg først, men da jeg hadde skrevet første vers gikk resten veldig greit, sier Klara.

– Jeg tenkte at diktet måtte gi uttrykk for håp, og ikke bare klage. Derfor handler det om isbjørner, mandariner og gamle karameller, smiler hun fornøyd, men har en oppfordring til alle der ute:

– Vi må resirkulere mer! Voksne må gå foran som gode eksempler, men barna må også ta ansvar. Alle må gjøre noe – og alle kan gjøre noe!

I sin egen klasse har Klara allerede tatt grep, og sørger for at alt papir blir gjenvunnet. Hun mener likevel at hun har en vei å gå med skeptiske lærere

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse