ANNONSE
Annonse

Kling, klang!

Erik Meeg,Gabriel B. Lambertsen, Elise S. Anly og Emilie U. Hoseth fra Engbråten skole har komponert musikk til Rådhusklokkene. Men om de vinner konkurransen er de ikke overbeviste iom. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hør, er det Engebråten-musikk fra Rådhustårnet?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2009 kl 14:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ENGEBRÅTEN: I musikktimene i høst har elever på Engebråten ungdomsskole fått prøve seg som klokkespill-komponister. I samarbeid med studenter fra Norges musikkhøgskole har Ny Musikk, organisasjon for "radikal, eksperimentell og sjangeroverskridende musikk", arrangert en konkurranse for barn og unge. Ideen er fra Belgia, der vanlige mennesker fikk skrive et nytt verk til klokketårnet i Ghent.

Av verkene som er skrevet av elevene ved de ni skolene som har vært med i konkurransen fra Oslo og Akershus, skal en vinner plukkes ut som får komposisjonen sin innlemmet i Oslo rådhus sitt daglige klokkeprogram på sommerhalvåret i 2010.

Rockete

Konkurransen har foregått på nettet, der man ved hjelp av tastaturet kan sette i gang og ta opp ekte klokkelyder.

For flere av elevene på Engebråten var det en ny opplevelse å være "komponister". Men ikke for Erik Meeg (15).

— Jeg komponerer sanger nesten hver dag jeg, sier Erik, som spiller gitar i bander Explosive sammen med noen kamerater.

Med gitarferdighetene i bakhodet var det ikke så vanskelig å lage melodier, mener han.

— Jeg klarte å lage noe litt rockete. Ikke direkte rockemusikk, men noe med melodi.

— Helst på scenen

Emilie Urtegård Hoseth (14), Elise Standal Anly (14) og Gabriel Boukaddour Lambertsen (14) er tre andre Engebråten-niendeklassinger som har deltatt i konkurransen. De er alle sammen enige om at det var morsomt å prøve seg som komponister.

— Men jeg har dessverre liten tro på å vinne. Det hørtes ikke helt bra ut. Selvfølgelig hadde det vært kult å høre noe man har laget spilt på Rådhuset, hvis jeg hadde kjent det igjen da! sier Emilie.

— Klokkespill er ikke akkurat min type musikk, sier Gabriel, som helst hører på hip hop.

— Men det var ikke så lett å lage hip hop med klokker, ler han.

— Jeg kunne ikke ha blitt klokkespiller. Jeg liker bedre å stå på scenen og se hvordan folk reagerer på musikken, sier Erik.

— Motiverende

— Elevene var veldig engasjerte mens de holdt på med dette, og konkurranseaspektet gjorde det ekstra gøy, sier musikklærer Tove Øren, som synes det var motiverende å ha med musikkhøyskolestudentene i undervisningen.

— Prosjektet var en fin introduksjon til emnet komposisjon, som er en del av læreplanen i musikk, og som niendeklassingene skal jobbe videre med senere, sier hun.

Vinneren kåres over nyttår av en jury bestående av samfunnskomponist og tidligere kunstnerisk leder i Ny Musikk Lars Petter Hagen, Vegard Sandholdt, klokkenist i Rådhuset og artist og låtskriver Beate Sletvold Lech ("Beady Bell"). Vinnerbidraget vil bli spilt på rådhusets klokkespill hver dag i et halvt år.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse