Korsvollboer i Hedda Gabler

Maskør og parykkmaker Haakon Sitje tar fatt på forvandlingsjobben til Thea Elvsted.

Riksteateret ønsker bydelens beboere velkommen til Ibsen-festival i Nydalen. Vi har møtt Kikki Stormo fra Korsvoll, som spiller i Hedda Gabler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.08.2006 kl 10:47

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Kikki Stormo får eyeliner og en terapitime hos maskøren.

Se bildet større

Siste finish: Stormo må lære å lage "masken" selv, ute på veien med Riksteateret kan hun gjøre sminkejobben selv.

Se bildet større

Thea Elvsted: Klar til å gå på scenen.

Se bildet større

Slik ser hun ut, Korsvollbeboeren.

Nydalen: Hvor er mobilen? Kikki Stormo leter. Jeg kan ikke unngå å se at sekken hennes rommer mye. Litt privat og litt til jobben. Hun finner telefonen og skrur den over på lydløs.

- Det er sånn her ved Riksteateret at hvis det ringer under prøvene, så koster det hundre kroner. Vi kan sikkert ha en stor fest for "bøtene" snart, ler hun med en smittende latter.

- Det finnes jo en del overtro på de fleste teatre. Plystre på scenen betyr ulykke. Det samme med medbrakt paraply, og det er ikke alle som mener det er så lurt å ønske "lykke til", snarere "breake a leg". Dessuten har de fleste teater sitt eget husspøkelse. Vet faktisk ikke om det finnes et her i de nye lokalene til Riksteateret i Nydalen, men det er et i Risør, på et hotell vi bruker når vi er ute på landeveien.

Hun reiser seg og skrider gjennom rommet mens hun lager litt sånn skumle smattelyder. Kikki Stormo blir et gjenferd som går igjen i rommet på under ti sekunder. Jeg grøsser litt og forstår godt hvorfor hun har fått en de tre store kvinnerollene i Ibsens Hedda Gabler i Riksteaterets oppsetning som har premiere i Nydalen 7. september.

Dramaet inn i vår tid

Mobilen står på lydløs, men mobilens eier har mye på hjertet. Den utadvendte skuespilleren ble uteksaminert ved Statens teaterhøgskole for fem år siden. Stormo har siden jobbet ved Trøndelag Teater og Det Norske Teater. For vel ett år siden kjøpte hun seg bolig i Brekkelia på Korsvoll, "trives kjempegodt!", og skal jobbe ved Riksteateret frem til november.

- Tenk å ha både byen og marka så nær, da! Og nå også jobben min!

De første prøvene til teaterstykket startet i slutten av mai. Vanligvis blir det prøvet åtte uker, men til Riksteaterets flaggskip i Ibsen-året; Hedda Gabler, er ni uker satt av til hardjobbing.

- Av respekt for forfatteren er selvsagt historien om Hedda Gabler den samme, men teksten er modernisert til dagligtale fra vår nåtid. Jeg trives dessuten veldig godt med å få bruke min egen dialekt, forteller Stormo.

Hedda Gabler bor i hus i millionklassen i Holmenkollåsen, og med både indisk og pakistansk skuespiller i ensemblet, ja til og med en "siddis" er med, så kan dette bli en meget spennende oppsetning.

Observant

- Så du hvordan hun la det papiret i lomma? Hvordan hun brukte hendene?

Jeg kan ikke se la noe spesielt merke til damen som gikk forbi oss i det hele tatt.

- Det er en av de tingene som gjør skuespilleryrket så spennende, sier Stormo og forklarer at det hele tiden er nye ting å lære. Det gjelder å observere både fakter og andre karaktertrekk fra mennesker en møter. Det kan bli nytting til senere scenetolkninger.

- Og hente frem egne erfaringer og følelser for å lage troverdig teater sier hun ivrig før vi går ned i "sminken" hvor maskør og parykkmaker Haakon Sitje sitter klar med løshår, krølltang og et godt arsenal av rouge, eyelinere og leppestifter.

- Dette håret har jeg knyttet selv, kan han fortelle om tresseradene med lange krøller.

Tre og tre hårstrå knyttet sammen i fem centimeters rader, eller tresser, festes en for en inn i Stormo's eget hår som allerede er bleket og skal krølles til rollen som Thea Elvsted.

- Fikk beskjed i går at det er en scene hvor Thea kommer ut av dusjen. Da må hun jo ha vått hår, så det er ennå litt å gjøre for premieren, sier han mens han forklarer hvordan han skal tamborere, eller feste, håret i tresseradene sammen på tyll i en halvparykk. Vi gleder oss til resultatet og til å få se Riksteateret, også som Oslo-boere, under Ibsen-festivalen 2006.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse