Kull- eller gassgrill? Eller begge deler?

Henrik Isaksson, kokk og matgründer. Han gir deg tipsene før du setter i gang med grillingen. FOTO: FREDRIK ECKHOFF

– Ja, kull eller gass? Det er spørsmålet, sier Henrik. – Man kan gjerne ha begge deler, det kommer an på hva slags grillvaner man har, mener kokken, som her gir deg flere grunnleggende tips.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.06.2016 kl 13:17

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Henriks grilltips

  • Henrik Isaksson (40) har jobbet som kokk siden han var 16 år, før han rundt ti år senere, i 2001, var med og startet et firma som spesialiserte seg på teambuilding-events. Der var det matlaging som var hovedaktiviteten.
  • I 2008 var han en av gründerne bak matkassekonseptet Matkomfort, som har etablert seg som en solid aktør i Stockholm siden den gang. Nå har han tatt med seg familien til Oslo og lansert Matkomfort her.
  • Hver uke fremover får vi gleden av hans ekspertise på kjøkkenet når han gir oss nyttige, annerledes og spennende tips til hvordan vi skal utvikle våre matlagingsferdigheter.
  • Spalten kan du lese her i Nordre Aker Budstikke og i Akersposten.no.

NY MATSPALTE: HENRIKS GRILLTIPS

– Griller du ofte og har noen ganger litt dårlig tid, må du ha en gassgrill. Da kommer du mye raskere i gang med grillingen, sier han.

– Men griller du kanskje bare én gang eller to i uken, og har tid til å vente litt, da bør du velge kullgrill, sier Henrik.

Han legger ikke skjul på at han selv er fan av kullgrillen – og han minner om at det fins kullgriller som er lette å rengjøre.

Kullgrill med askebeholder

– Kjøp helst en grill med beholder til asken. Da kan man tømme kanskje hver tiende gang, og den er lett å tømme, sier Henrik, som imidlertid innrømmer at han akkurat nå kun har gassgrill.

– Og jeg har aldri grillet så mye som jeg gjør nå, smiler han. Men vi aner at han snart er tilbake til kullgrillen igjen.

– Det er kullgrillen som gir den beste grillsmaken, sier han.

Den store fordelen med gassgrillen, er at man kan være i gang med å grille ikke mange minuttene etter oppstart.

Den store feilen mange gjør når de kjører i gang kullgrillen, er at de er utålmodige og ikke venter lenge nok med å legge maten på grillen.

Uansett må grillen være skikkelig varm når du skal legge på mat. Så får man heller bruke ulike nivåer på risten og indirekte varme når man behandler mat som ikke skal ha sterk varme.

– Står du der og kjenner og lurer på om grillen er varm nok, er den antakelig ikke det! smiler Henrik.

LES OGSÅ: Vinsmaking, nå også på museet

Bytt ut tennvæsken

– Det tar en halvtime eller drøyt det å gå kullgrillen klar, sier Henrik, som selv foretrekker briketter når han skal velge kull.

– De holder lenger og gir en jevnere og høyere varme enn vanlig kull, mener kokken, som også har gått bort fra tennvæske.

– Du har altså bestemt deg for å beholde både skjegg og øyebryn?

– Hehe, ja, jeg bruker helst elektrisk tenner, som man får kjøpt hos for eksempel jernvarehandlere. Da slipper man å svi av øyebrynene! smiler han.

– Også slipper jeg irritasjonen over at tennvæskeflasken er tom.

Slik behandler du grillristen

– Man må ha en skikkelig stålbørste. Når grillen er ordentlig varm, bruker du stålbørsten til å rengjøre. Avslutt gjerne med å smøre litt olje på risten. Bruk for eksempel kjøkkenpapir til å smøre oljen på, sier han.

– Da er det mindre sjanse for at maten setter seg fast og går i stykker på grillen.

Henrik minner også om at det kan være lurt å droppe å slå av gassgrillen med én gang man er ferdig, ettersom det er enkelt å rengjøre grillen med stålbørste etter at grillseansen er over så lenge grillen fremdeles er varm.

Temaet Henrik skal ta for seg neste uke, er forberedelse av kjøtt og fisk før grilling, men han han allerede første tips klart:

– Noen sier at man ikke skal salte kjøttet før man griller. Det er bare tull. Salte bør man gjøre før man legger kjøttet på grillen. Da setter smaken seg bedre i kjøttet.

Et par ting om salt og pepper

– Og salt gjerne litt underveis og etterpå også, sier Henrik. Som ikke gir seg helt med det:

– Også når det gjelder pepper: Det er naturligvis bare pepper fra kvern som gjelder. Husk det!

Sier kokken, som lover både krydder- og marinadetips i neste utgave av denne spalten.

Les Henriks grilltips her (ny spalte hver uke)!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse