Kunst med sterke følelser

På hver sin måte: Tre av Helgesens bilder, to hører sammen, hvor følelser står sentralt.

Elin Eknes Helgesen tenker menneskelige relasjoner når hun drar penselen over lerretet. 26. februar har hun vernissage på Galleri Theresesgate 5.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2008 kl 08:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Kunst med hjertet: Elin Eknes Helgesen foran noen av bildene som skal være med i utstillingen. Foto: Elisabeth C. Wang

FRYSJA: – Jeg har tegnet og malt hele livet og jeg tror trangen til den måten å uttrykke meg på alltid har vært tilstede, sier Helgesen.

En viktig kombinasjon

I atelieet i Frysjaveien 33 lar hun tankene strømme fritt når hun arbeider. Og på Nydalen Kunstskole utvikler hun stadig sitt eget uttrykk.

– Jeg føler i grunnen jeg har funnet det nå, mitt eget uttrykk, men det har tatt tid. Fortsatt er det likvel slik at jeg noen ganger bruker skisser når jeg arbeider og andre ganger har behov kun for å male rett på lerretet. Den kombinasjonen føler jeg er viktig for meg. Noen ganger må jeg slippe meg helt løs, smiler hun.

I Frysjaveien 33 står et knippe bilder med ansiktsløse figurer. De holder rundt hverandre, strekker seg etter hverandre og uttrykker i følge kunstneren følelser på en annen måte.

– Jeg bruker mye på skissene når jeg lager denne typen bilder. For meg handler det om menneskelige relasjoner på godt og vondt, kjærlighet og samspill. Og de trenger ikke nødvendigvis ha noe ansikt for at disse følelsene skal komme frem, forteller hun.

Tidkrevende

Et av bildene som skal være med på salgsutstillingen 26. februar er et bilde av to figurer som strekker seg mot hverandre. Maleriet er delt i to.

– Det handler jo mye om dette. Nettopp om å strekke seg etter hverandre uten nødvendigvis å klare å møtes.

Figurene strekker seg på mange måter ut av bildet. Dette ved hjelp av en teknikk som krever høy presisjon og tålmodighet.

– Jeg skisserer først og deretter legger jeg på en tykk pasta ved hjelp av en spatel. Når det er tørket gjelder det å male og gni til jeg får det resultatet jeg ønsker. Det er en tidkrevende prosess med jeg synes det gir noe eget til bilde. Formene og konturene kommer på mange måter bedre frem, sier Helgesen.

Alltid en skikkelse

En ting kunstneren selv har lagt merke til er måten det stadig dukker opp menneskelige skikkelser på når hun arbeider. Også når hun ikke selv ser det ved første øyekast.

– Se på dette bildet for eksempel. Her har jeg bare stått og malt, og plutselig blir jeg klar over disse ansiktene og skikkelsene i bildet. Som du ser er dette en annen måte å male på som er mye friere og som gir meg mulighet til å få ned tanker og følelser, sier hun.

Skrekkblandet fryd

Dette er Helgesens første separatutstilling. Noe hun selv mener best kan beskrives som skrekkblandet fryd.

– Det er klart det blir spennende å få tilbakemeldinger på det jeg gjør. På andre utstillinger hvor jeg har vært sammen med flere har jeg fått mye positiv feedback og opplevd at bildene faller i smak. Det håper jeg selvfølgelig gjelder også denne gangen, avslutter hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse