Kunst mot ambassade

Dag Hol holder bildet med tittelen "Ettertanke", med motiv nettopp fra Bueskytterjordet.

Den kjente kunstneren Dag Hol fra Ullevål elsker Amerika, men vil gi overskudd av grafikksalget til Aksjon Vern Huseby- skogen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Huseby: Dag Hol møtte oss på Bueskytterjordet ved Njårdhallen, hvor den amerikanske ambassaden er planlagt. Han ønsker å gi overskudd av sitt grafikksalg til aksjonsgruppen som i flere år har gått imot den planlagte lokaliseringen. Rettssaken som er anlagt mot kommunen og staten er på trappene.

Vil markere- For det første vil jeg si at jeg er veldig glad i Amerika og at jeg har et godt forhold til den amerikanske ambassaden. Jeg har blant annet fått studie- og arbeidsstipend til USA initiert av ambassaden, så dette er på ingen måte en protestaksjon rettet mot amerikanerne. Jeg har reist på kryss og tvers i det fantastiske landet og har hatt en rekke utstillinger der, blant annet i New York og Chicago. Jeg skal også til New York denne uken på en ny gallerirunde. Jeg ønsker bare å markere at en plassering av ambassaden i Husebyskogen er helt feil, sier Hol.

Ettertanke

Med seg til møtet har han et bilde med motiv fra Bueskytterjordet med tittelen "Ettertanke".

- Tittelen er litt tilfeldig, men det som har skjedd i denne saken maner til ettertanke. Jeg mener ambassaden skal ligge et helt annet sted. Fornebu er et godt alternativ, som også er mye mer sentralt med tanke på tilgjengelighet i for eksempel rushtiden. I tillegg er det nok land å ta av. Her vil man ta et stort stykke av et viktig natur- og turområde. Dette er et unikt område for de barna som får vokse opp her. Naturen er en viktig del av oss og gir oss perspektiv og tyngde i livet. Vi trenger slike hele grøntområder i vårt nærmiljø for at vi skal utvikle oss som tenkende og empatiske mennesker, sier Hol.

Må beholde

Han er i stor grad landskapsmaler og har blant annet malt Norges største landskapsmaleri på 4,6 x 2,2 meter. I kulturhuset på Stiklestad henger også ett av hans mest kjente verk med "Olav den hellige og hans menn" på 3 x 6 meter.

Dag Hol kjenner betydningen av et nært forhold til naturen gjennom egen erfaring.

- Jeg vokste opp og bor også i Ullevål Hageby. Da jeg var barn lekte jeg mye i Bergskogen og ikke minst på de store jordene i nærheten. Det er barndomsopplevelser som sitter i sjelen. Nå er dessverre Gaustadjordene mer eller mindre bygget igjen. Det er trist. Nå er jeg opptatt av at vi tar vare på de få grøntområdene vi har igjen. Dette området i Husebyskogen er ett av de vi må beholde, sier Hol, som også er opptatt av det arbeidet som "Grønt nettverk" gjør, hvor blant annet Aksjon Vern Husebyskogen er med.

- Jeg ser dette i større perspektiv, som en del av det å ta vare på alle de store grøntområdene i Oslo.

Dag Hol har bestemt seg for å ha en salgsutstilling på Bueskytterjordet søndag 29. oktober, med grafikk fra blant annet Husebyskogen og Mærradalen.

- Overskuddet går til Aksjon Vern Husebyskogen. De trenger all den hjelp de kan få til en dyr rettsprosess, sier Hol.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse