Premieren på Grefsenrevyen: Kutter småpraten

Navnedag.

Grefsen skal reformere, men det blir ikke helt optimalt, som Herman Opedals nordnorske tolkning av Martin Luther (eller var det kanskje Martin Luther King jr.?), så fint sa det.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Herman Opedal i stavekonkurranse for dem med stamming. Foto: Ingvild Liadal

GREFSEN: Grefsenrevyen har 60-årsjubileum, og 100 revysjeler på skolen har deltatt i årets revyreformasjon. «Reformasjonen» trekker dessverre ikke full sal på årets premiere, men stemning var det blant elevene og familiene i salen.

Årets åpningsnummer er med den kjente melodien fra Michael Jacksons «Earth Song». En selvkomponert sang om revysjangeren i krise og dens mangel på ekte punchlines. Reformatorene på scenen serverer i år spøker om seksualitet og runking, i tide og utide. Noen av sketsjene er gjennomførte, mens flere, dessverre, blir litt for enkle og løse.

LES OGSÅ: Den aller siste reformasjonen

Godt og blandet

Vi i salen får et raskt latter- og klappekurs før revyen for fullt setter i gang. Her skal vi i salen le litt løst, men gjerne med innlevelse, ifølge Anne Jahr Svalheim og Gorm Grømer. Når det kommer til klappingen er den delt inn i hvilken seksuell legning man har; heteroklappen, homoklappen, bifilklappen og ikke minst pedoklappen.

LES OGSÅ: Bergrevyen: Hvor går grensen?

En av de artigste sketsjene er allerede servert i første akt, hvor Opedal briljerer med sitt store skuespiller talent, her som dendrofil. Som sunget i sangen blir Opedal tent på trærnes hakkespetter, men av den grunn er han ikke ustabil. Han er ute av skapet

— ifølge danserne Henrikke Schrøder og Ida Vikan, iført IKEA-skap. Til slutt finner Opedal sitt etterlengtede grantre.

Så har vi stretchlakenes parringsdans, Trond fra matteklassen, eller rettere sagt testikkel-Trond. Vi får servert en aldeles nydelig Krekar-spøk, hvor den hissige og skjeggete muslimen har smelt ei norsk jente på tjukka. Og vi får «Politiavhør» med innslag av vanndynking og vold. Avsluttet med ett fantastisk utsagn om heftig runking til den norske barnefilmen «Jakten på nyresteinen».

En sketsj man heller ikke kommer unna er Mats Ausland som karakteren Per, som på sitt dødsleie får se livet virkelig passere i revy. Hvor jordmoren ikke kan se forskjell på om det er jente eller gutt. Bestekompisen til Per som har hatt sex med moren hans, døtrene til Per er blitt lesbisk etter at de var på fotballskole og, sjokkerende nok, var det moren som skjøt han.

SE BILDER FRA GREFSENREVYEN

Sketsjene er absurde, men Grefsenrevyen har i år kuttet ned på «småpraten» og heller gått rett på sak, med enkle sluttpoenger.

Bedre etter pause

Etter en pause på tyve minutter sitter sketsjene formidabelt bedre hos skuespillerne, og de blir bedre mottatt av publikum. Det blir gjennomført en slager blant årets skolerevyer, en dans til Beyoncés «Single Ladies». Denne gangen var skuespillerne ikke kledd i trikoter, skuffende nok for oss i publikum.

En gjenganger under hele «Reformasjonen» er navnet Trond. Fire karakterer i revyen har fått navnet. Kanskje er navnet en planlagt gjenganger, om ikke har Grefsenrevyen ikke vært oppfinnsomme eller kreative nok.

SE BILDER FRA GREFSENREVYEN

Men humoren slutter ikke helt der. Opedal stråler igjen som konferansier i en «Stavekonkurranse» for dem som lider av stamming. Kveldens heldige vinner får en tur til fantastiske og eksotiske Majorstua. Karakterene med stammeproblemer, Kristin Langtvet og Christian Johansen har kanskje ikke kontroll på nervene

— nervene har kontroll på dem. Men dette er igjen en fantastisk sketsj som varmer lattermusklene, på en litt sadistisk måte.

Avslutningsmonologen er kort og konsis: Takk for i kveld din hore!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse