ANNONSE
Annonse

Se bildene!

Kvinnens nitidige arbeid

– Når er noe kunsthåndverk og når er noe bilder? Hva med kvinners nitidige broderi- og vevsarbeider? spør Maridalen-kunstner Heidi Øiseth gjennom utstillingen "Sediments".

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2009 kl 12:42

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SENTRUM/MARIDALEN: – Nitidig arbeid med broderi og vev er kvinnetradisjon som "alltid" har vært – og er, men som sjelden har blitt – og blir – sett på som kunstnerisk arbeid. Jeg lager bilder av tepper for å fortelle noe om dette fantastiske arbeidet kvinner alltid har gjort, og for å si noe om deres mentale rom – de satt med sine tanker i dette nitidige repetative arbeidet og bearbeidet livene sine. På mange måter representerer disse kvinnene en livsvev – med livets slitasje og reparasjoner, sier Maridalen-kunstner Heidi Øiseth.

"Sediments"

"Sediments", i Galleri BOA i Rådhusgaten, åpnet 20. august, og varer til 7. september.

– Utstillingen er fra tunge og mørke tepper med assosiasjoner til vev – til lyse og lette tekstiler som kan minne om skjøre putevar med små broderier. Jeg har valgt å male og tegne tepper som har sterke grafiske vibrerende streker, og som er ment å pulsere i hele bildeflaten. Materialbruken er upreparert bomullslerret, kull, tusj og pastell, sier Heidi, og forteller om en følelsesladet prosess frem mot utstillingen.

Følelser– Arbeidet ble en kanal for mine tanker og følelser; melankoli, angst, sinne og maktesløshet. Tusjbruken på ubehandlet lerret – med andre ord ingen rom for rettelser – gjenspeiler avmaktsfølelsen som maleriene peker tilbake på. Bildene må sitte med en gang. Hvis ikke har prosessen fortsatt med kullskraveringer, som nådeløse og systematiske utviskninger. Men bildene kan dog ikke forandres – jeg som kunstner må møte mine egne begrensninger gjennom det jeg ser. Kullet blir kun en midlertidig redning – resultatet er likevel det det er!

Høstutstillingen

Bildene er som nevnt presentert som tepper, med maleriet som utgangspunkt.

– Med det ønsker jeg også å gi en overraskende kobling til kvinnehistoriens stillfarende og nitidige tekstilarbeidere, sier Heidi.

Bilder frautstillingen kan ses på www.nordreakerbudstikke.no.

Kunstneren var også representert under Østlandsutstillingen i fjor, og på St. Annen Museet i Lübeck, Tyskland, og er i år antatt på høstutstillingen. Mer om Heidi Øiseth; www.oiseth.net.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse