Lær deg å lage noe så sjeldent som et næringsrikt godteri

Et godteri som også er næringsrikt, smørfudge. FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Det handler om smørfudge, og det er enkelt å lage.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.02.2018 kl 12:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere egen matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås er samme med kona Sadie Lawler, innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Smørfudge? Skal jeg spise smør, som godteri?

Nå har vi virkelig gått helt bananas, tenker du kanskje. Men gressforet, lavpasteurisert smør, laget av melka fra kuer som har gått på beite, er veldig næringsrikt.

Vitaminer

Dette smøret er rikt på vitaminer A, D, og E, og den elusive K2, som også er å finne i fermentert mat.

Men det er mer, smøret inneholder også mye CLA, som øker forbrenningen og er vist i flere studier til å til å med forebygge kreft. Smør er også antiinflammatorisk, inneholder mange viktige mineraler og dessuten smaker det jo så godt.

Har du småspiste unger, for eksempel, er dette snopet for dere. Proppfullt av næring og kan snikes inn som godteri.

Se bildet større

FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Bare å kutte opp i biter og ha i en skål, så blir det borte før det rekker å smelte. I tillegg så enkelt å lage. Kanskje til i kveld allerede?

Smørfudge med hasselnøtt og vanilje

  • 1 pakke gressforet, usaltet smør (du kan også bruke saltet hvis du synes det er godt)
  • 1 glass hasselnøttsmør (eller annet nøttesmør)
  • rå honning etter smak (eller lønnesirup)
  • ett dryss Bourbon vanilje (når du har smakt bourbon vanilje er det vanskelig å bruke noe annet)
Se bildet større

FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Før du starter, la smøret stå i romtemperatur i 1-2 timer.

Ha så alle ingrediensene i en kjøkkemaskin, og visp sammen til en jevn masse. Er honningen for hard kan du varme den litt opp i vannbad på forhånd (ikke for varmt, du vil at bakteriene skal overleve).

Spre det ut i en form kledd med bakepapir, og ha i fryseren i en time (eller så lenge du vil). Ta den ut, kutt opp i biter, og oppbevar i fryseren. Du vil sikkert lage dobbel porsjon neste gang.

Flere variasjoner

Du kan variere det i det uendelige. Til større barn kan du for eksempel ha kakaopulver oppi, til voksne en dæsj whiskey i, for eksempel.

Du kan ha i hakkede nøtter, kakaonibs, bær, hva enn du måtte ønske. Har du ikke tid til frokost en dag kan du teste hvor lenge du holder deg mett med høyfettkosthold ved å ta deg noen biter til frokost.

Dette gir næring og metthetsfølelse lenge. Men du trenger ikke si det til ungene. Bare si at det er fudge, du.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse