"Lærerblokka"

Ved pianoet. Foto: Tone Berild Kristiansen

Minister Ditlevsvei 20 ligger der anonym og taus som østers. Utrolig hva den inneholder av kostelige perler og kunnskap om "livets nistepakker".

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tone Groven Holmboe og Alder Homboe. Foto: Tone Berild Kristiansen

Kringsjå: - Å formidle litteratur til barn er som å utstyre dem med niste for selve livet. Forberede til hva som vil dukke opp på veien av livets lyse, så vel som mørke, sider. Innblikk i litteraturens verden gir de unge trygghet og kunnskap, og empati til å forstå andre mennesker.

Det blinker i ungpikeaktige øyne i et klokt og erfarent fjes. Tone Groven Holmboe finner frem en rød perm proppfull av tekster katalogisert under ulike temaer som; "Om å trekke sammen", "Om mobbing", "Om misunnelse".

I et forrykende tempo siterer hun tekster, også "om ubarmhjertighet og forsoning"; "En holmgang" av Zakarias Nilsen, "Brannen" av Leo Tolstoy og "Skolevegen" av Alf Prøysen.

-Kremmerhuset av Oscar Bråten. Et fantastisk drama som ,takk og lov, ender bra, forteller ei engasjert Tone Groven Holmboe, som har samlet litterære perler gjennom et langt liv som lærerinne. Flere av tekstene har hun dessuten tonesatt.

- Jeg er i en alder, hvor noen nå må gjøre det mulig for meg, hva gjelder å organisere opptredener og gi ut flere av mine komposisjoner, sier Tone Groven Holmboe, som ble ganske syk i fjor sommer, men er kommet gjennom det hele.

- Litt klokere, smiler hun lurt.

Sånn er det bare

Tone Groven ble født på Ekeberg, men flyttet til Tåsen, hvor hun bodde sammen med familien i fem år.

- Ikke alltid så lett å være lita jente i en kunstnerfamilie, røper damen hvis foreldre heter Ragna og Eivind Groven. På Tåsen skole var det den gang litt av en sensasjon å ha en pappa som var vitenskapsmann og komponist og ble spilt på selveste Rikskringkastingen. Senere ble det Berg skole, men på grunn av sykdom ble artium avlagt først senere.

- Jeg er så fantastisk heldig å bli født med et lyst sinn, sier Tone Groven Holmboe, som lurte på hva hun skulle gjøre med det at hun ble sytti, og kom frem til at det var en god ide å gi ut en CD, tilegnet sin mann Adler Holmboe. "Tonebilder"; romanser til tekster av, blant andre, Haldis Moren Vesaas, så dagens lys. Den unge fiolinisten Vilde Frang Bjerke, fetter Sigmund Groven og de tre barna hennes ble med i produksjonen. Kutt fra CD-en er med i filmen om Elling. Begge døtrene har debutert i aulaen, og sønnen har urfremført sin første komposisjon i Tyskland.

- Hør nå, sier damen, og setter seg ved pianoet. En av Karin Boyes dikt får toner, så vakre, så vakre. Tone Groven Holboe har lest tekster, holdt litterære solokabareter i sluttede selskaper, og opptrådt ved alt fra skolefritidsordninger til seniorsentre med "Om det å være barn" og "Om å være kvinne", med humor med dypere mening. Vist også et skuespillertalent.

Blant bøker og et sitrontre

En lys, lun lukt av litteratur, historikk, musikk-komposisjoner, med en svak duft av sitron ventet innenfor døra hos Tone Groven Holmboe og Adler Holmboe i lærerblokka.

- Jeg oppdaget en spire i en julestjerne jeg hadde for mange, mange år siden, sier Tone, som sendte et blad av det som vokste opp til Botanisk Hage, og fikk konstatert at dette var kimen til et sitrontre. Frøet har vokst seg til en grønn oase på vel to meter. Treet står i dag mellom en av leilighetens mange bokhyller og et piano.

Paret flyttet til Kringsjå fra Høybråten for vel et år siden.

- Vi var utrolig heldige som fikk leilighet her, men det er ennå femten kasser i boden jeg ikke har fått sortert, sier Tone, som anbefaler eldre å flytte fra store hus med hage før vedlikeholdsoppgavene blir uoverkommelige, og det blir vanskeligheter med å løsrive seg.

- Jeg holder på å sortere det som er nedskrevet av Adlers forelesninger. Han har bestandig vært opptatt av ulike kulturers likheter, satt inn i et historisk perspektiv, og det er så mye viktig og interessant i hans papirer, sier Tone, som har mye på hjertet, og å gjøre, og rett og slett synes det er veldig spennende å leve.

Fellesrom med lesesal

Det tar tid å lage perler fra uslepne, uanselige sandkorn. Det er ikke gjort over natta. Så er de da heller ikke helt unge, Tone Groven Holmboe og hennes mann og kjæreste Adler Holmboe i "Universitetspensjonistenes borettslag", som eier en nietasjers blokk øverst på Kringsjå. Hun; pensjonert lærerinne og nesten-pensjonert komponist. Han; pensjonert førsteamanuensis i historie fra Universitetet på Blindern, men med en stadig glød i lyseblå øyne for emnet.

Borettslaget velger sine beboere med omhu, både hva gjelder alder og tidligere ansettelse. Ingen under 52 år som ikke har jobbet ved universitet, høyskole, ved Riks-, Statsarkiv, nasjonalbibliotek, hos Riksantikvaren eller Studentskipnaden i Oslo, slipper inn.

I toppetasjen finnes forskjellige lokaliteter til felles avbenyttelse for beboerne. Et stort selskapslokale med eget kjøkken og komplett utstyr til 21 gjester. Et stort gjesterom med to senger, stor lesesal og bokskap.

- Og nå skal det bli også trimrom og "kosekrok", legger Groven Holmboe til.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse