Lars Lillo Stenberg til hagefesten

Lars Lillo Stenberg er en av artistene som spiller på Sesogn, hage- og musikkfestivalen i Sogn Hagekoloni 11. juni. FOTO: NORDSTRANDS BLAD/PRIVAT

Kolonihagefestivalen Sesogn så dagens lys i fjor. Lørdag åpnes igjen portene inn til den grønne byoasen Sogn Hagekoloni, med marked, mat og et knippe sommerlige artister.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.06.2016 kl 16:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

SOGN: 3000 mennesker står på venteliste for å få kolonihageparsell i Oslo. Det kan bli lenge å vente for mange, men allerede på lørdag kan du oppleve det yrende hagelivet – i Sogn Hagekoloni.

På programmet 11. juni står – blant mye annet – konserter med Lars Lillo Stenberg, Tove Bøygard og St. Niklas. Det blir show for barna, mat og drikke og kramboder med produkter fra hagen. Festivalen er gratis og laget på dugnad.

Mange tusen besøkende

Se bildet større

Bente Tørhaug (i midten), sammen med kolonistene Kari Svendsen og Morten Røhrt, fotografert før Sesogn 2015. Sistnevnte leder den historiske vandringen i hagen på lørdag. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I fjor startet det som ser ut til å bli en liten festivaltradisjon i hagekolonien ved Ringveien, mellom Ullevaal Stadion og Domus Athletica. Les mer om Sesogn-starten i 2015 her!

Sesogn, en «Hage- og Musikkfestival» tiltrakk seg mellom 4000 og 5000 besøkende. Langt mer enn det arrangørene torde håpe på.

– Fjorårets festival ble som lovet, sol fra nesten skyfri himmel. Både godt vær og mer enn 150 arbeidsomme frivillige kolonister, og over 60.000 bier, bidro til at det ble en stor suksess, sier Bente Tørhaug i arrangementskomiteen.

LES OGSÅ: Se bildene: Slik blir «nye» John Colletts plass – si din mening nå!

Hager åpne for alle

Lørdag 11. juni klokken 12 er det klart for årets versjon. Og det er ikke bare sommer, sol og musikk som ligger til grunn for å sette igang en kolonihagefestival.

Se bildet større

Slik ser det ut når det er festival på Sogn. FOTO: PRIVAT

– Det er fortsatt mange som aldri har vært inne i en kolonihage, og vi ønsker at så mange som mulig skal få den opplevelsen. Gjennom en festival når vi ut til veldig mange, og vi får både vist frem kolonihagen og fortalt hvor viktig kolonihager er for folket og byen vår, sier Tørhaug.

Se bildet større

Frodig i krambuene på Sesogn. FOTO: PRIVAT

Det er ni kolonihager i Oslo. Fem av dem er avdelinger under store Solvang, som ligger litt lenger opp i Sognsveien. Ellers er det Etterstad, Rodeløkka, Hjemmets på Bjølsen. Og Sogn. Historien om kolonihagene går 100 år tilbake. Bygget på den tiden da Syden-ferie og sommerhus på Sørlandet var luksus. Slik at arbeiderfamiliene kunne forlate trange byleiligheter i sommerhalvåret, for å ta trikken til hytta.

LES OGSÅ: – Tragedier kan også ramme harmoniske nabolag som vårt

Kulturtiltak

Se bildet større

Det er frodig i Sogn Hagekoloni. FOTO: PRIVAT

Opp gjennom historien har hagene flere ganger blitt truet av utbygging og fortetting. Kolonistene vil kjempe med nebb og klør for å bevare dem for fremtiden, og det livet på landet, midt i byen, de representerer. Derfor er det viktig at også de mange tusen osloborgerne som tror det ikke er mulig å komme innenfor portene, blir kjent med konseptet.

– Fjorårets festival skapte et engasjement, samhold og samarbeid mellom kolonister og våre samarbeidspartnere som sammen bidro til at hagen vår ble kjent for byens befolkning og fikk satt kolonihagene på kartet, også utenfor Oslos grenser, sier Tørhaug.

Hun forteller videre at kulturetaten i Oslo har bekreftet at Sogn hagekoloni, gjennom denne festivalen, er verdsatt som kulturtiltak.

– Det er i vurderingen blant annet vektlagt at tiltaket er åpent og publikumsrettet, med profesjonelle medvirkende, samt bidrar til mangfold i Oslos kulturtilbud, sier Tørhaug, og legger til at det er gratis å komme inn på festivalen.

LES OGSÅ: Inviterer til gratis svømmekurs på Domus Athletica for ungdom som ikke kan svømme

Dugnadsånden

Se bildet større

Her står Ruth Østerdal i salgsboden til Krukkegården under fjorårets festival. FOTO: PRIVAT

I tillegg til hygge og trivsel blant bier og blomster, er Sogn Hagekolonis mål å bli en bærekraftig hage som satser på egenproduksjon av det de selv sår og dyrker frem.

– Og ikke minst få vise at i et lite kolonisamfunn lever dugnadsånden i beste velgående. Vi har egne birøktere, vår egen eplepresse, blomsterdekoratører, grisrøkter, trubadurer, kunstnere, arbeidsjern, designere, artister osv., forteller Tørhaug.

Programmet

Se bildet større

Lørdag kan du få med deg gratiskonsert med Lars Lillo Stenberg på Sogn. Her spiller deLilos-frontfiguren på Ekeberg i mai i år. FOTO: JANINA LAURITSEN (NORDSTRANDS BLAD)

Og selvfølgelig har hun en stappfull festivalmeny å by på, og nevner i fleng:

 • Sol fra skyfri himmel og en vakker kolonihage pyntet til fest
 • Konferansierer er Ingeborg Sørensen og Geir Morstad
 • Marianne Borgen, Oslos ordfører, åpner festivalen
 • Pga. bedre plass og samtidig ivareta sikkerheten på en trygg måte, er det bestemt å flytte scenen fra kulturplassen til plassen ved Huset i år.
Se bildet større

I krambua kan du kjøpe varer fra hagens eget matfat. FOTO: PRIVAT

Følgende artister skal opptre (fra kl. 12.30):

 • Thoris supergutt for barna, Glenn og Johnny, Tove Bøygard, St. Niklas, Depui. Lars Lillo Stenberg skal underholde i en time fra klokken 18.30, så dette blir stas.
 • Vår egen krambu, hvor det er salg av Hagens egne produkter som bl.a. blomster, egne stauder, honning, rabarbrasyltetøy, festival-T-skjorter, egne kopper osv.
Se bildet større

Herman selger håndlagde fuglekasser. FOTO: PRIVAT

 • Spennende utvalg fra våre samarbeidspartnere som får egne stand til å presentere seg på ulike måter
 • Hobbyboder som selger sine egne håndlagde produkter
 • Salg av mat og drikke
 • Ponniridning for barn
 • Lykkehjul
 • Hoppeslott
 • Åpne parseller
 • Historievandring med Morten Rørth

Sogn Hagekoloni, lørdag 11. juni klokken 12-19.30.

Se bildet større

Det er også scenekunst i hagefestivalen. Her fra utstillingen i Huset i fjor. FOTO: PRIVAT

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse