Livets teknologi

Utstillingsleder Marie Ørstedholm foran deler av utstillingen "Techne". Foto: Kjersti Lerkerød

Teknologien påvirker mennesker og vi påvirker den. Hvordan, kan du se på Teknisk museum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.06.2007 kl 10:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Frysja: Utstillingen "Techne" vil stå framme i Teknisk museums lobby frem til august. Gjennom seks ulike temaer får besøkende fordype seg i større og mindre tekniske nyvinninger, og ikke minst deres ofte enorme betydning for oss. Utstillingsleder Marie Ørstedholm gir oss en liten idé om hva det er snakk om.

- Var du klar over at flykaprerne 11. september ikke brukte nymotens teknologi, men nøyde seg med tapetkniver? Spør hun.

- Det er samtidig som vi må ta i bruk nye metoder for å opprettholde sikkerheten på flyene.

Piller og leger

Flere paradokser og tankevekkere presenteres. Man vil merke seg at p-pillen står på pidestall i et ærbødig lyssatt monter. For har man hatt en viktigere kilde til å få kvinner ut på arbeidsmarkedet?

En annen duppeditt er det kontroversielle elektrosjokkapparatet. Da det kom på 50-tallet vakte det sterke reaksjoner, men selv om den sorte boksen har et negativt rykte, brukes den fortsatt i behandlingen av manier og depresjoner på norske sykehus.

- Diagnoseringsforløpet har også forandret seg mye de siste hundre årene, forteller Ørstedholm.

- Før var det opp til lege og pasient å finne ut hva som var galt i fellesskap. Nå tar man tester, røntgen og MR. På en måte kan teknologien komme inn som et fremmedgjørende element, sier hun.

Toegget sverd

Et hovedpoeng med utstillingen, er at det er teknikken som driver oss videre enten vi vil eller ikke.

- Med elektrisiteten finnes det ikke lenger noen grense for hvor lenge vi kan jobbe om kvelden fordi vi har lys hele tiden. Samlebåndsteknikken brukes ikke bare av fabrikker, men av matprodusenter og utdanningsinstitusjoner. Vi kommuniserer med familien på en annen måte enn vi gjorde før, forteller Ørstedholm. Samtidig reddes flere liv, vi forflytter oss over lange strekninger raskere og kommuniserer mer effektivt. For å finne ut mer kan man ta en tur innom Teknisk museum innen 19.august.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse