Eva tok overgangen bokstavelig

Sannerbrua

Eva kjøpte seg en liten stol på Nille, tok med seg tegnesakene og tok 54-bussen til Kjelsås.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.01.2015 kl 00:10

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fredag ble boken lansert, og kunstneren, Eva Bjørkvold, ble hedret for tegningene av de 44 broene langs Akerselva.Foto: Jan Johnsrud

AKERSELVA: Da kunststudenten Eva Bjørkvold fikk oppgave med "overganger" som tema, kom hun raskt inn på tanken om å tegne broene over Akerselva. I tre uker på forsommeren forflyttet hun seg fra Oset i Maridalen til Operaen, med tegnesaker og en liten stol.

– Mens andre studenter tenkte på overgang fra liv til død eller fra sittende til stående, tenkte jeg mer konkret, sier kunstneren. Resultatet ble 44 tegninger av like mange broer. Antallet overrasket henne litt.

– Jeg leste på Wikipedia at det var 33 broer over Akerselva, men det er altså flere, sier Eva.

Nå er tegningene blitt til en bok, "Broene over Akerselva", som er å få kjøpt i bokhandelen.

Oppdaget av ingeniører

Da den tidligere skolelæreren, som nå studerer ved Einar Granums kunstfagskole like ved Kuba, begynte på prosjektet, var det ikke i hennes tanker at noen kunne være interessert i å sikre seg samlingen, langt mindre at det skulle bli en bok av det. Men ingeniørene i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), kom over tegningene og tente.

– Vi kom over Akerselva-prosjektet til kunststudenten Eva Bjørkvold ved en tilfeldighet i sommer. Vi var på jakt etter et tema til det nye konferansesenteret vårt, og som landets største fagorganisasjon for ingeniører med tilhørighet på Grønland, passet broene til Bjørkvold midt i blinken, forteller Jan Johnsrud i NITO. – Her kombineres lokalhistorie, ingeniørkunst og billedkunst på en spennende måte.

NITO har kjøpt inn tegningene, og de skal henge som en fast utstilling i organisasjonens konferansesenter på Grønland.

Egne vinkler

Eva Bjørkvolds tegninger har et særegent, minimalistisk uttrykk. Sofistikert, men også jordnært.

– Jeg skrelte vekk mye av omgivelsene. Ingenting skulle ta luven fra broene, forteller Eva, som gjerne jobbet mye med å finne de spennende vinklingene, spesielt på de mest kjente broene, som er fotografert, malt og tegnet massevis av ganger før.

– Vinklene var viktige. Det var faktisk ganske ubehagelig noen ganger, når jeg sto omtrent inni en maurtue eller oppi brennesle, sier hun.

Som norsklærer har hun vandret mye langs Akerselva med elvene sine, og hun har alltid hatt stor sans for både elven, broen og alt rundt.

– Du har vel en favorittbro nå som du har sett nøye på alle sammen?

– Nei! Jeg syns egentlig mangfoldet er det flotteste. Men Sannerbrua er jo veldig vakker da, smiler hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse