Magnestiske bilder

Aia Stranger bruker klare og sterke farger, og henter inspirasjon både fra Ullevål og Spania. Foto: Grace Brynn

Bildene til Aia Stranger drar deg som en magnet. Strålende, klare farger - Livsglede og Skjønnhet dansende på et lerret!

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Aia Strangers kunst er å finne i gallerier fra Lillehammer til Spania.

Se bildet større

Aia Stranger bruker klare og sterke farger, og henter inspirasjon både fra Ullevål og Spania. Foto: Grace Brynn

ULLEVÅL HAGEBY/SKØYEN: Går du forbi et av maleriene til Aia Stranger, bråstopper du:

"Er det sant? Et utrolig bilde!" Motivet er ingen drepte revolusjonære. Ingen nedtrykte ventende på en gråtrist T-banestasjon. Men uforbeholden LIVSGLEDE! Fargene stråler. De trekker deg til seg som en magnet. En ode til Skjønnheten og Livet!

I et atelier i en av de koselige Vækerøstuene finner vi skaperen av disse bildene: Aia Stranger. Proff kunstner i over 35 år, som bor og jobber både i Norge og i Spania. Bildene hennes kan du se på norske utstillinger året rundt - i Risør, på Lillehammer, i Stavern osv. Og selvsagt i atelieret her på Drammensveien, og i galleri Carrer Meson i vakre gamle Finestrat i Spania. Inspirasjon finner hun overalt, i Ullevål Hageby der hun bor, i Spania, overalt i verden der gleden og naturen finnes.

Maler bare med kniv

- Når hørte du oljefargene kalle på deg? Når visste du at du måtte bli kunstner?

- Jeg har i grunnen malt bestandig, svarer Aia, og heller opp deilig te til oss. - Jeg startet i et gammelt hus i Torggaten 23, malte der og hadde galleri - sånn som her!

- For noen lekre collager! Hvordan lager du dem?

- Det er sølv- og bladgull med metallakker over. Unge mennesker liker dem, smiler hun.

- Bildene dine danser av glede! Fargene virker veldig spesielle? Det lyser av dem!

- Jeg bruker blide farger, forklarer Aia. - Aldri brunt, grått eller svart. Det synes jeg ikke noe om. Det blir så trist. Ellers bruker jeg olje, og maler bare med kniv.

Et utrolig håndlag! Å lage kniplingsfine detaljer med et såpass grovt redskap... For lekfolk vil det være som å prøve å lage sirlig formskrift med snøskuffe!

Kritt og leireteknikk

Aia lager noen intense bilder av morgen- og kveldslys. Sollyset gløder som lava, nyansene glir langsomt over i nattens evigblå.

- Det kalles krittpastell, forklarer hun.

Legger en fargeklatt på et papir, gnir litt med fingeren, og underet skjer - en solnedgang i de fineste gylne nyanser!

- Jeg bruker cansonpapir, det er porøst nok, sier hun. - Andre papirtyper blir mettet så fort.

- Disse små bildene har jeg aldri sett maken til. En slags materialbilder, men hva slags materiale?

- Det er bare meg som lager sånne, smiler hun. - Jeg bruker kjemisk leire, som brennes i lav temperatur. Når den har stivnet, har jeg på spanske metalliske lasurer. Virkningen blir ganske spesiell.

- Malerier, krittpasteller, duse akvareller, kjemisk leire, postkort... Virkelig allsidig?

- Det blir kjedelig bare å gjøre det samme bestandig, bemerker hun. - Da har man jo dessuten stagnert.

Skjønnhetens Vesen

Ved å lytte til suset i gress og blomster, hører du kanskje mer enn bladenes berøring mot hverandre. Kanskje merker du et slektskap mellom luftens strøm og din egen sjels flyt, for å kalle det noe. Lytter og ser du, kan du ta hele verden inn i deg. Det er som en stille dialog, der naturen gir deg stille svar.

Aias bilder er ikke som naturfoto, men viser synet av det hun som betrakter selv ser på. Det er umulig å fange Skjønnhetens Vesen - men den danser likevel på lerretene hennes: Sånn som dette ER virkeligheten! Du må bare lære deg å se den og sanse den. Bildene er en tydeliggjørelse og bekreftelse av naturens vesen. Litt folkepsykiatrisk: Her finner du igjen Gleden ved livet, som mange har glemt i alt stress og materielt jag.

Finn Sandefjord på kartet!Nærmeste Aia-utstilling er i Kongens gate 17 i Sandefjord fra rundt 1. juli - og varer ut måneden. Sikre deg noen bilder! Du kan selvsagt også kjøpe bilder i Det lille galleri her i Vækerøstuene ved Maritim på Drammensveien. Lett å finne! Prisene er sympatiske. Aia vil gjerne at folk skal ha råd til å skaffe seg bilder.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse