Magnestiske bilder

Aia Stranger bruker klare og sterke farger, og henter inspirasjon både fra Ullevål og Spania. Foto: Grace Brynn

Bildene til Aia Stranger drar deg som en magnet. Strålende, klare farger - Livsglede og Skjønnhet dansende på et lerret!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL HAGEBY/SKØYEN: Går du forbi et av maleriene til Aia Stranger, bråstopper du:

"Er det sant? Et utrolig bilde!" Motivet er ingen drepte revolusjonære. Ingen nedtrykte ventende på en gråtrist T-banestasjon. Men uforbeholden LIVSGLEDE! Fargene stråler. De trekker deg til seg som en magnet. En ode til Skjønnheten og Livet!

I et atelier i en av de koselige Vækerøstuene finner vi skaperen av disse bildene: Aia Stranger. Proff kunstner i over 35 år, som bor og jobber både i Norge og i Spania. Bildene hennes kan du se på norske utstillinger året rundt - i Risør, på Lillehammer, i Stavern osv. Og selvsagt i atelieret her på Drammensveien, og i galleri Carrer Meson i vakre gamle Finestrat i Spania. Inspirasjon finner hun overalt, i Ullevål Hageby der hun bor, i Spania, overalt i verden der gleden og naturen finnes.

Maler bare med kniv

- Når hørte du oljefargene kalle på deg? Når visste du at du måtte bli kunstner?

- Jeg har i grunnen malt bestandig, svarer Aia, og heller opp deilig te til oss. - Jeg startet i et gammelt hus i Torggaten 23, malte der og hadde galleri - sånn som her!

- For noen lekre collager! Hvordan lager du dem?

- Det er sølv- og bladgull med metallakker over. Unge mennesker liker dem, smiler hun.

- Bildene dine danser av glede! Fargene virker veldig spesielle? Det lyser av dem!

- Jeg bruker blide farger, forklarer Aia. - Aldri brunt, grått eller svart. Det synes jeg ikke noe om. Det blir så trist. Ellers bruker jeg olje, og maler bare med kniv.

Et utrolig håndlag! Å lage kniplingsfine detaljer med et såpass grovt redskap... For lekfolk vil det være som å prøve å lage sirlig formskrift med snøskuffe!

Kritt og leireteknikk

Aia lager noen intense bilder av morgen- og kveldslys. Sollyset gløder som lava, nyansene glir langsomt over i nattens evigblå.

- Det kalles krittpastell, forklarer hun.

Legger en fargeklatt på et papir, gnir litt med fingeren, og underet skjer - en solnedgang i de fineste gylne nyanser!

- Jeg bruker cansonpapir, det er porøst nok, sier hun. - Andre papirtyper blir mettet så fort.

- Disse små bildene har jeg aldri sett maken til. En slags materialbilder, men hva slags materiale?

- Det er bare meg som lager sånne, smiler hun. - Jeg bruker kjemisk leire, som brennes i lav temperatur. Når den har stivnet, har jeg på spanske metalliske lasurer. Virkningen blir ganske spesiell.

- Malerier, krittpasteller, duse akvareller, kjemisk leire, postkort... Virkelig allsidig?

- Det blir kjedelig bare å gjøre det samme bestandig, bemerker hun. - Da har man jo dessuten stagnert.

Skjønnhetens Vesen

Ved å lytte til suset i gress og blomster, hører du kanskje mer enn bladenes berøring mot hverandre. Kanskje merker du et slektskap mellom luftens strøm og din egen sjels flyt, for å kalle det noe. Lytter og ser du, kan du ta hele verden inn i deg. Det er som en stille dialog, der naturen gir deg stille svar.

Aias bilder er ikke som naturfoto, men viser synet av det hun som betrakter selv ser på. Det er umulig å fange Skjønnhetens Vesen - men den danser likevel på lerretene hennes: Sånn som dette ER virkeligheten! Du må bare lære deg å se den og sanse den. Bildene er en tydeliggjørelse og bekreftelse av naturens vesen. Litt folkepsykiatrisk: Her finner du igjen Gleden ved livet, som mange har glemt i alt stress og materielt jag.

Finn Sandefjord på kartet!Nærmeste Aia-utstilling er i Kongens gate 17 i Sandefjord fra rundt 1. juli - og varer ut måneden. Sikre deg noen bilder! Du kan selvsagt også kjøpe bilder i Det lille galleri her i Vækerøstuene ved Maritim på Drammensveien. Lett å finne! Prisene er sympatiske. Aia vil gjerne at folk skal ha råd til å skaffe seg bilder.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon