ANNONSE
Annonse

Sture seiler Skandinavia

Midtsommar på Øland

Sture Vang fra Kjelsås har nå vært innom Øland og Kalmar på sin Skandinavia-seilas. Foto: Privat

Sture Vang fra Kjelsås la 15. mai ut på seiltur i Skandinavia med seilbåten «Edavarda II». Her kommer hans reisebrev fra Østersjøen og Øland.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2009 kl 10:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ØSTERSJØEN/KJELSÅS: «Nå er sommeren kommet hit. I skrivende stund er Edvarda II i Karlsborg og det er 25 grader. Etter (LINK) Gotland og Visby satte vi kursen mot Ølands Norra Udde 17. juni, og ankom Byxelkrok tidlig kveld. Seilasen over var fin, men i perioder litt lite vind.

LES OGSÅ: Sture seiler Skandinavia

Et sommerparadis

Ølands Norra Udde kan by på vakker natur, flotte strender, mange naturreservater og hyggelig atmosfære - når det er folk der.

For det er det nemlig (nesten) ikke på annet tidspunkt enn fra midtsommer og ut august. Det er cirka 11.000 fastboende her.

Om sommeren kommer det cirka 2-3 millioner mennesker hit.

Mange har sommerhus, og det er et utall av utleiehytter og boliger. Dette er svenskenes sommerparadis.

På grunn av dårlig vær kom vi oss ikke videre fra Øland før etter feiringen av svenskenes midtsommerafton, fredag 19. juni.

Etter å ha promenert på stranden med full piknikkurv, deltok vi på feiringen av «midtsommar».

Dette tar svenskene alvorlig og legger alltid midsommerafton til en helg slik at feiringen kan holde på i tre dager. Dette merkes også på livet i byene. Det er nesten helt dødt, få åpne butikker og restauranter, slik det var da vi kom til Kalmar lørdag.

Øland kan også anbefales som utfartssted.

Her går det en flott bro over fra fastlandet, så man kan kjøre hele veien, om så fra Oslo.

Kalmarunionen

Etter Øland tok vi oss ned til Kalmar. Vi fikk en skikkelig regn og vindbyge på veien med vind opp i 22 m/s. Den ene som var mannskap hadde ikke opplevd dette før og syntes det var litt i meste laget. (Det syntes jeg og).

Kalmar er en av Sveriges eldste byer.

Engang den tredje største. Her kan man oppleve interessante museer, parkanlegg og ikke minst Kalmar Slott. Som mange andre steder langs svenskekysten på 1100- og 1200-tallet var Kalmar en del av det svenske kystforsvaret. I middelalderen var Kalmar en viktig handelsby med stor militær og politisk betydning.

Kalmar er selvfølgelig også kjent for stedet hvor unionserklæringen mellom Sverige, Danmark og Norge ble undertegnet.

I tillegg til stedets historiske betydning kan byen by på gammel og ny bebyggelse. Det sentrale sentrum har mange hyggelige gater, med butikker og restauranter for enhver smak. Gjestehavnen i Kalmar, hvor vi lå, var helt perfekt. Kanskje den beste jeg noensinne har ligget i. Kjempeservice, nærhet til alt, alle fasiliteter og en værmeldingsservice som jeg ikke har sett maken til. Seilere må bare besøke stedet.

Alene igjen

I Kalmar forlot Willy og Knut meg for å reise hjem til Tromsø.

Jeg satte kursen sørover alene og var innom Bergkrava for en kort stopp og vente på godvær, og fortsatte en kveld og nattseilas til Sandhamn. Etter en kort natts søvn satte jeg kursen videre mot Karlsborg for å proviantere og kjøpe kart. Her kom godt utstyr om bord til sin nytte.

Tett tåke og mørke kan gi noen utfordringer. Heldigvis var det ikke mye vind.

Jeg fortsetter nå alene noen dager før Bente kommer sammen med et vennepar. Gleder meg til å se henne igjen, for nå er det en stund siden!! Kursen går videre mot sør-østspissen av Sverige og til Danmark. Jeg må droppe Bornholm av tidshensyn.»

Seilerhilsen fra Sture

LES OGSÅ:

Reisebrev fra Karlsborg og Vättern

Reisebrev fra Göta kanal og Stockholmsskjærgården

Reisebrev fra Gotland

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse