Mystikk, ruiner og Maridalsspill

Fred Borg, Ivar Christiansen og Anne-Marthe Lund stilte gledelig i kostymer til ære for fotografen.

En trampende flokk hester kommer galopperende over den irrgrønne gressletten. Mørke skyer over himmelen vitner om at noe graverende er i ferd med å skje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2006 kl 11:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Maridalen: - Jeg har troen på at dette vil bli enda heftigere og enda større enn de foregående årene. Vi har øvet mye hele gjengen, og har en god kjemi oss i mellom. Det bidrar definitivt positivt, sier nedteleder i Maridalsspillet Ivar Christiansen mens han titter utover Maridalssvannet.

Kjærlighet og katastrofe

I går var det premiere på årets spill "Svartedauen" som er den mest populære av trilogien "Tre Maridalsspill", skrevet av forfatter og dramatiker Carl Fr. Engelstad, nettopp for kirkeruinene. Stykket handler om bøndenes kår i Maridalen og om deres vanskelige forhold til øvrigheten. Det tar også opp temaet forbudt kjærlighet i lys av den katastrofen som rammet landet vårt i 1349. Svartedauen skaper det dystre bakteppet til maktspillet.

- Jeg stilte som skuespiller i Mardalsspillet allerede i 1974, dengang var jeg lærer på Maridalen skole. Men så skulle de gå 30 år før jeg igjen var tilbake, da også som knekt i 2004, forteller Christiansen.

Rollefiguren, en hissig knekt som mer enn gjerne slår og sparker kvinner, står i sterk kontrast til Christiansens daglige arbeid med å forhindre vold mot kvinner i Norsk Folkehjelp.

- Det er utvilsomt en kontrast der ja, og jeg må nok legge fra meg en del av det daglige i det jeg går inn i rollen. Likevel synes jeg det er en veldig spennende og utfordrende rolle som jeg har det svært moro med, sier Christiansen.

En utvikling

Ved de øverste publikumsbenkene står "Arne Aslaksson" og "Marit" ikledd tykke vadmelsklær i sterke farger. Rollen som rikskansleren Arne Aslaksson er den eneste historiske personen i Maridalsspillet, og en utfordring å tolke skal man tro skuespiller Fred Borg.

- Det som kanskje er mest fasinerende er denne mannens evne til å endre mentalitet underveis i stykket. Fra å være en rikets mektigste mann, full av makt og tanker om krig, skjønner han etter hvert at han må legge om taktikk for å klare seg. Og da begynner virkelig utviklingen, forteller Borg. Anne-Marthe Lunds far har vært skuespiller i Maridalsspillet i 30 år, så den ålige begivenheten ved nordenden av Maridalssvannet er ingen nyhet for den unge skuespillerinnen. Likevel er hun svært glad for å ha fått tolke rollen som Marit, i et team fylt med engasjement.

- Jeg koser meg virkelig og setter stor pris på det brede spektere av skuespillere og statister som jobber sammen. Nytt av året er dessuten av Marit viser litt mer styrke og pågangsmot. Hun har lært seg å stå opp for det hun mener og er ikke redd for å slå til folk, smiler Lund mens hun viser litt styrke med høyre hånd.

- Og premierenervene da, er de under kontroll?

- Det er klart det er litt sommerfugler i magen, men nå skal det igrunnen bare bli godt å komme opp på scenen, sier Lund mens Borg legger til;

- Jeg skulle si noe her om dagen men da var det helt svart. Alt ligger i hodet, det vet jeg, så nå gjenstår bare jobben med å få det frem til rett tid, humrer han.

Forestillinger:

Lørdag 12. august kl 21.00

Søndag 13. august kl 15.00

Fredag 18. august kl 21.00

Lørdag 19. august kl 21.00

Søndag 20. august kl 15.00

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse