Nordmarkas moderne "sydamer"

Lite sying: - Dette er det nærmeste vi kommer håndarbeid, sier kveldens vertinne på Sandungen, Anne Lise Engstrøm, og viser frem den 100 år gamle veven i stua.

I snart tredve år har Nordmarka Syklubb hatt jevnlige treff. Forrige torsdag var møtet på Sandungen - helt nord i Nordre Aker.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Ikke alle i klubbgjengen har kommet ennå. Fra venstre: Kaisa Momyr (Ørfiske), Vera Volla (Maridalen), Lisbeth Borge Andersen (Hakloa), Marit Sørensen (tidligere Sandungen), Anne Lise Engstrøm (Sandungen), Kjersti Thoen (Mago), og Beate Tretvoll (Sandungen).

Se bildet større

Denne gjengen er med i Nordmarka Syklubb, og til neste år feirer klubben 30-års jubileum- her i trappa til Anne Lise. Foran i grønt: Beate Tretvoll (Sandungen), ved siden av kveldens vertinne, Anne Lise Engstrøm (Sandungen), i lilla Vera Volla (Maridalen) med Marit Sørensen bak (tidligere Sandungen - nå Oslo 7), i blått ved siden av Vera; Kjersti Thoen (Mago), helt bakerst Kaisa Momyr (Ørfiske), og foran Kaisa titter Lisbeth Borge Andersen (Hakloa) opp.foto: ristin Tufte Haga

Sandungen: Å dra på syklubbtreff i Nordmarka er noe annerledes, det er ihvertfall ikke bare å hoppe på en trikk, eller ta en taxi til klubben. Forrige torsdag besøkte Nordre Aker Budstikke Nordmarkas Syklubb, helt inne på Sandungen. Men det var først etter å ha fått kjøretillatelse inn i de dype skoger, og sluppet gjennom bommen på Hammern. En god stund senere på mørke skogsbilveier, fant vi endelig det koselige røde huset i skogen, hvor kveldens vertinne, Anne Lise Engstrøm, bor.

Det var ikke bare avisa som kom langveisfra. Her var "sydamer" fra Maridalen, Ørfiske, Mago, og Hakloa. Men klubben har også medlemmer fra Trehjørningen, Kikut, Kobberhaughytta, Maristua, Sørkedalen, og fra Harestua.

Sosialt

Men sy - det gjør "sydamene" ikke. Det nærmeste vi kommer håndarbeid denne kvelden, er da vertinnen viser frem en flott 100-års gammel vev som står i stua på Sandungen.

- Dette er mer en sosial klubb - for det er virkelig sosialt å bo i Nordmarka. Om det er noen kilometer eller mil til nærmeste nabo, gjør ingen ting. Vi er flinke til å flytte på oss, forteller Anne Lise.

Hun og mannen ble Nordmarka-beboere i sommer, og Anne Lise er derfor som fersking å regne i klubben.

- Vi hadde drømt om å flytte inn i Nordmarka lenge. Og da endelig sjansen bød seg på Sandungen, til å leie et av Løvenskolds hus, kastet vi oss på. Det har vi ikke angret på. Alle nyinnflyttere blir tatt godt vare på av de som bor her fra før. Innmelding i syforeninga går nesten automatisk, sier Anne Lise.

"Over gata"

Yngstekvinne i syklubben er Beate Tretvoll i 20-årene, og hun er "nær" nabo av kveldens vertinne.

- Beate bor jo "rett over gata", sier en av damene, og det blir latter i stua.

- Men det forsåvidt sant, vi bor jo også på Sandungen. Familien passer på jakthytta til Carl Otto Løvenskiold, som også ligger like her borte, forteller Beate.

Hun og mannen har to barn, og ungene går i barnehage. Og hvor er barnehagen?

- Den er på Harestua. Det tar drøye halvtimen å komme seg dit, men vi klager ikke på det. Og når barna begynner på skolen, blir det Sørkedalen som er nærmest. Det tar rundt en halvtime med bil dit også, sier Beate.

Vera Volla (snart 59) fra Maridalen er en av klubbveteranene.

- Syklubben ble "reåpnet" i 1978, da hadde den ligget brakk noen år. Jeg bor i Maridalen nå, men bodde på Trehjørningen for en del år siden. Og som andre "utflyttere", fortsetter vi gjerne i klubben. Det er jo ikke bare syklubb-kvelder, men andre sosiale tilstelninger også. På tredveårs-jubileumet neste år skal vi på tur til Sverige, forteller Vera.

Været rår

I følge Vera er det ikke alltid like enkelt å komme seg til og fra syklubb i Nordmarka.

- Om vinteren kan kjøreforholdene være vanskelige. Jeg husker særlig en kveld på vei hjem fra skogen, hvor to av sydamene måtte legge seg på panseret for at bilen skulle klare å komme seg opp Svaktrømsbakken, ler Vera.

Og hvis du lurer på hvilken bakke Vera snakker om - så er det siste, store "grusombakken" for blant annet syklister - nord for Bjørnholt - på vei til Hammern.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse