Ny utstilling på Teknisk Museum: - Norge en stående buffet for ID-tyver

Skremmende mange la igjen sensitive personopplysninger for å få tilgang på premien.

Teknisk Museums nye utstilling gir deg blant annet råd om hvordan du skal beskytte deg mot identitetstyveri.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.06.2008 kl 13:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

På Teknisk Museum kan du også scanne ditt eget fingeravtrykk og få en forsmak på digital passkontroll.

KJELSÅS: Utstillingen ID-tyveri åpner på Teknisk Museum fredag klokken 10, og viser hvordan identitetstyver stjeler dine personopplysninger og misbruker dem til å kjøpe varer, opprette forbrukslån og leie biler i ditt navn.

Teknisk Museum vil med utstillingen sette fokus på identitetstyveri for å øke bevisstheten om denne trusselen.

10 millioner rammet i USA

- Om utviklingen fortsetter, vil hver enkelt nordmann måtte regne med å bli utsatt for ID-tyveri flere ganger i løpet av livet, har Atle Årnes i Datatilsynet tidligere uttalt.

I USA blir 10 millioner rammet av ID-tyver hvert år. I Norge har vi ingen oversikt over hvor mange det dreier seg om. Leif T. Aanesen i Datatilsynet har sagt at “Norge har blitt en stående buffét for identitetstyver.”

Legger igjen fødselsnummer

For at folk skal forstå hvor lett det er å la seg lure, blir de besøkende ved Teknisk Museum satt på prøve i en fiktiv konkurranse der de tror de kan vinne en iPod.

- Det er skremmende mange som legger igjen både fødselsnummer og kontonummer for å få tilgang til ”premien”, opplyser Kathrine Daniloff, kommunikasjonssjef ved Teknisk Museum, til Nordreakerbudstikke.no.

De besøkende får også se et intervju der den tidligere idoldommeren Jan Fredrik Karlsen forteller hvordan han opplevde å bli utsatt for identitetstyveri.

Scanner fingervatrykk

For å forhindre identitetstyveri er det utviklet en ny internasjonal standard for pass i digitalt format. På Teknisk Museum kan du også scanne ditt eget fingeravtrykk og få en forsmak på digital passkontroll. Du får også muligheter for å forsøke deg som ID-tyv og snoke i vesker, lommebøker og post for å finne ut hvilke personopplysninger vi ofte har lett tilgjengelig for ID-tyver.

Utstillingen er utviklet i samarbeid med Datatilsynet, Teknologirådet, Kripos, NorSIS og Security Valley, og er en type "hot-spot" med varighet på bare noen måneder.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse