Norges store felleshukommelse

Førstearkivar Tor Weidling viser oss riktige gamle godbiter.

Riksarkivet ble opprettet i 1817, men har dokumenter helt fra 1100-tallet og unionstiden med Danmark. I magasinene dufter det spennende av gammelt papir.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

er det mange av i Riksarkivet. Dette er håndtegnet.

Se bildet større

Jon Are Vøien har ansvaret for hemmelige saker, blant annet fra krigens dager.

Se bildet større

I en liten trekiste ligger dokumenter helt fra 1100-tallet!

Se bildet større

Riksarkivet på Sogn åpner dørene med egen utstilling; «Skatter fra arkivets dyp». Foto: Grace Brynn

SOGN: Kan man oppbevare tid? Ha den på lager til den blir som god vin?

– Science fiction, sier du kanskje. I Riksarkivet er det fullt mulig! 120 000 hyllemeter, som øker med 5000 i året. Stadig nye magasiner må til, for å oppbevare fragmenter av gammel tid. Dokumentene som samles her er fra hele landet. Uerstattelige skatter!

Fascinerende ny utstilling

Vil du gjøre en tidsreise, kan du ta T-banen til Sognsvann, og besøke den spennende utstillingen som nettopp har åpnet: «Skatter fra arkivets dyp» varer helt til 18. oktober.

Margaret Aarsæther og Tine Floater viser oss skattene: I en liten trekiste ligger dokumenter helt fra 1100-tallet! Et håndskrevet dokument fra 1189 er det eldste brevet vi har bevart.

– Det er et pavebrev fra 28. januar 1189, skrevet av Clemens 3, forteller Tine. Det lille brevet er på latin, og skriften er fullt leselig. I hvert fall hvis du har ørneblikk, bokstavene er små! Utrolig at noen klarte å skrive så smått.

Her finner du også en håndskrevet dagbok, forfattet av en matros på en båt. Fylt av fortellerglede; han har til og med laget «tegneserier» i margen, som viser ting han har sett og opplevd, fra andre skip til voldsomme slagscener.

Og biskop Eysteins berømte jordebok er her! Også kalt «Den røde bok»; en uvurderlig informasjonskilde om Kirkens inntekter og jordeeiendommer i middelalderen på Østlandet. Manuset stammer fra ca. 1390, skrevet av eller for biskop Eystein Erlendsson av Nidaros. Visste du at Petter Dass håpet å bli prost i Alstad? Her er søknadsbrevet! Her er kuriositeter og saker du ellers ikke får se.

«En håndfull tid»

Førstearkivar Tor Weidling har ansvaret for de eldre sakene. Personkortene fra de gamle folketellingene (f.eks. 1891) er samlet i små esker. I en annen hyllerad finner han brev som Jens Bjelke (kansler fra 1614-48) skrev til Nils Friis.

– Bjelke ville alltid ha høyere lønn, smiler Tor. – Han ba Friis forhandle med kongen om saken. Men først ga han Friis en flott gave... Smøring forekom i middelalderen også!

Nå led kansler-Jens neppe noen nød. Ved sin død var han Norges største godseier. Rik var han fra før, men det hører med til historien at han sjekka lurt da han giftet seg. Sophie Brockenhuus eide fire herregårder.

Tor viser fram vakre håndlagede kart – praktfulle kunstverk! Eget husflidsarkiv er det også her, med forseggjorte stoffprøver og specidaler trykket på stoff! Visste du at det norske riksvåpenet er et av Europas eldste? Det har vært i bruk siden 1280. Den eldste utgaven her er brukt i 1292 av hertug Håkon Magnusson, som siden ble Håkon 5.

Det gir en helt spesiell følelse å se på dokumenter fra 1100-tallet. Du kjenner en iling; dette skrev noen for mange hundre år siden. Historien kommer oss mye nærmere. Den er ikke bare støvete prat i en bok, men skapt av virkelige mennesker. Et nyere brev fra tiden rundt første verdenskrig, er en advarsel til UD; en av de ansatte hadde en dumdumkule i vesken! Noe blankt og nifst, med lyd av skvalpende væske! En sjekk viste imidlertid at det dreide seg om en termosflaske med kaffe...

Hemmelige saker

Jon Are Vøien har ansvaret for hemmelige saker. Som Statspolitiets (nazistenes) papirer på Max Manus. Over 200 navn og mengder av papirer ble beslaglagt i leiligheten hans i Vidars gate. Samt mange eksemplarer av den illegale avisen «Vi vil oss et land» med slagordet «Alt for Norge».

Max Manus var en av nazityskernes mest ettersøkte personer. De fikk tatt ham i 1941. Han kastet seg som kjent ut av vinduet og havnet på Ullevål. Kort etter klarte han å flykte. Statspolitiet skulle fikse opprør, flyktninger, illegale aviser, sabotasje og motstandsarbeid. Manus hadde syslet med hele rekka, og tyskerne hadde over 5000 dokumenter på ham – som alle befinner seg her.

Det er av uvurderlig viktighet at noen tar vare på dokumenter som dette. Bare ved å forstå fortiden kan vi bygge en bedre framtid.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse