Oppfylte guttedrømmen

Morten Wolland tar et glass eller to hver dag.

- Livet er for kort for kjedelig mat og dårlig vin, synes mannen bak Zi Raffaele.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2006 kl 09:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Vinen til venstre har Morten Wolland selv komponert. De fem andre importerter han.

Ullevål: Siden barndommen har Morten Wolland vært lidenskapelig opptatt av vin.

- Det begynte vel i fem-seksårsalderen, da jeg smugsmakte på de siste dråpene i flaskene, forteller tobarnsfaren når vi treffer ham i barndomshjemmet på Ullevål.

Sammen med bestekameratene forelsket han seg etterhvert i det italienske vindistriktet Campania.

- Men vinen derfra var dyr. Etter at vi fikk barn var vi ferdige med å sitte på bar og drikke flott vin. Det var da vi bestemte oss for å komponere egen vin fra området.

Skeptiske italienere

Wolland og barndomsvennene pakket koffertene og satte kursen mot Campania-distriktet.

- Distriktet ligger 40 kilometer nordøst for Napoli. Her finnes ingen turister.

Derfor var ikke lokalbefolkningen helt overbevist da han presenterte ideen om å komponere sin egen vin.

- Men vi fikk en god dialog, og de skjønte vel at jeg kan litt om vin, sier vinkelneren, med utdannelse fra Gastronomisk Institutt i Stavanger, beskjedent.

Italienerne fikk troen på Wolland, og den erfarne vinkelneren startet miksingen. Resultatet ble rødvinen Zi Raffaele.

- Zi Raffaele inneholder 70 prosent Aglianico. Visste du at denne druen går 2800 år tilbake? Jeg har blandet inn 30 prosent Piedirosso for å tydeliggjøre Aglianicofrukten. For å gjøre tanninene runde og bløte har jeg tilsatt Cantari Riserva som har vært lagret på eikefat. Zi Raffaele er en frisk vin som passer til pasta, kjøtt og ikke minst grillmat.

- Og navnet?

- Zi Raffaele betyr "Onkel Rafael" på napoleansk. Han er en ekte figur og er avbildet på etiketten. Raffaele var en lokal, familiekjær eseldriver som drakk mye rødvin. Han ble 89 år gammel - ikke dårlig når man drikker to liter vin om dagen!

89-143 kroner

1. juni introduserte Wolland og hans GrapeWine Group Zi Raffaele og fem andre viner fra Campania-dristriktet på Vinmonopolet. "Veldig bra til prisen", skrev Dagbladet. "Kanskje polets absolutt beste rødvinskjøp", skrev Dagens Næringsliv.

- Mottagelsen var strålende. Zi Raffaele fikk terningkast 6 i alle aviser, smiler han, og spøker med at han vurderte å tatovere en terning på overarmen.

I løpet av de første fire månedene solgte polet imponerende 22 000 flasker Zi Raffaele. Og vinen er også å få kjøpt i USA, Spania og Italia. Men tror du Wolland og kameratene blir rike av den grunn?

- Vi er heldige hvis vi går i null. Jeg jobber 50 prosent som stuert i SAS for å få det til. Egentlig vil jeg kalle meg en idealist.

- Idealist?

- Ja, jeg vier min tid til å gi nordmenn vin fra et fantastisk distrikt til en billig penge.

Rundt 60 prosent av all vin som selges i Norge er på boks. Derfor har Wolland nå komponert en egen pappvin som etter planen skal stå i Vinmonopolets hyller 1. mars.

- Man må tenke annerledes når man skal lage vin på boks. Derfor har jeg laget en pappvin med ekstra mye frukt. Boksen stjeler nemlig mye av frukten, sier den erfarne vinkelneren som vil vinsnobberiet her i landet til livs.

- Din smak er like god som min. Blås i vinsnobberiet!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse